TOP

Toolkit voor corona-proof gebruik van herbruikbare drinkbekers en voedselverpakkingen online beschikbaar

Heb je twijfels en vragen over de hygiëne aspecten van herbruikbare bekers & voedselverpakkingen? Kunnen deze herbruikbare producten wel veilig ingezet worden op evenementen als het coronavirus in onze maatschappij actief blijft en hygiëne maatregelen nog belangrijker zijn geworden voor de volksgezondheid? Lees in dit artikel meer over het veilig inzetten van herbruikbare eet- en drinkmaterialen op evenementen, en de nieuwste informatie die hierover de afgelopen maanden wereldwijd is verzameld in een internationale toolkit.

 

Afbeelding bij Hygiene blog.jpeg

De COVID-19-pandemie veroorzaakte een wereldwijde discussie over hoe de veiligheid & hygiëne van herbruikbare drinkbekers en voedselverpakkingen kan worden gegarandeerd. Door huidige informatie, beschikbare wetenschap, bestaande normen en richtlijnen is vast komen staan dat herbruikbare verpakkingen op evenementen en locaties veilig kunnen worden gebruikt door de juiste hygiëne voorschriften toe te passen.

Om iedereen op weg te helpen is er een internationale toolkit ontwikkeld waarin actuele feiten en kennis wordt gedeeld met de gehele industrie, overheden en consumenten.

Build Back Better
In maart van dit jaar, waarin de evenementen industrie tot stilstand kwam, initieerde Sustainable Event Alliance de #buildbackbetter hackathon. Met 800 vertegenwoordigers uit onze industrie werden de risico’s en kansen om beter uit de COVID-19 crisis te komen besproken.

Naar aanleiding van de uitkomsten van de hackathon is er een internationale werkgroep opgericht; ‘Global Reusables at Events Hygiene’. De werkgroep bestaat uit diverse experts waaronder, A Greener Festival, Oceanic Global, Green Events, Plastic Promise en verschillende leveranciers van herbruikbare bekers. Het project wordt ondersteund door The Ocean Race en 11th Hour Racing. Onder leiding van Christie Kamphuis (Sustainable Event Alliance en Co-Founder van Bettercup) is er een toolkit ontwikkeld met hygiëne standaarden met als doel voor meer vertrouwen en transparantie te zorgen voor de inzet van herbruikbare bekers en verpakkingen op evenementen richting de industrie, overheden en consumenten.

Herbruikbare bekers veilig inzetbaar op evenementen
De richtlijnen van de toolkit zijn flexibel, aanpasbaar en schaalbaar om te voldoen aan de variërende implementatie vereisten van een evenement, locatie of leverancier waarbij veiligheids- en milieuvoordeel centraal staan. ​​De tools zijn gebaseerd op bestaande normen en bewijs dat over de hele wereld is verzameld door de experts in de werkgroep, bedoeld om actuele feiten en kennis over dit onderwerp te delen.

Leveranciers van herbruikbare bekers
Ook de Nederlandse leveranciers van herbruikbare bekers zijn bij de ontwikkeling van deze toolkit betrokken. Laura van de Voort, projectleider Plastic Promise vroeg Dennis Valent van Dutch Cups naar de hygiëne risico’s, hun aanpak en de meerwaarde van deze handige toolkit.

Wat doen jullie om het proces hygiënisch te laten verlopen?
Dennis Valent: In overeenstemming met de eisen van de BRC certificering een internationale standaard voor voedselveiligheid produceren wij herbruikbare bekers ook wel hardcups genoemd.  Ons logistiek centrum met de wasstraat is ingericht in overeenstemming met de internationaal erkende FSSC 22000 Food Safety richtlijnen. Ons personeel werkt conform de hoogste hygiëne voorschriften met o.a. schorten, haarnetjes, mondkapjes en handschoenen. De spoelruimte is door middel van een kunststof transparante-wand gescheiden van de rest van het magazijn, om zo een stof- en vuilvrije omgeving te realiseren.  

Wat vind je van de toolkit?
Dennis Valent: De toolkit geeft een goed beeld van de manier waarop evenementen met herbruikbare kunststof drinkbekers dienen om te gaan. Wij zijn van mening dat handmatig spoelen op kleinere evenementen prima voldoet aan de veiligheidsvoorschriften mits het spoelen op hygiënisch verantwoorde wijze plaatsvindt. Denk aan inzet van goede spoel/wasbakken met stromend water, zachte spoelborstels en goede dosering van water en zeep(reiniger). Op vaste locaties of meerdaagse evenementen zou ook een (kleinere) spoelmachine ingezet kunnen worden. Bij hele grote evenementen is het logistiek technisch meestal verstandiger alle herbruikbare bekers ‘’1op1’’ in te zetten en na het evenement de bekers centraal te laten reinigen waarna ze bij een volgend evenement weer schoon en droog ingezet kunnen worden. 

De Sustainable Event Alliance roept alle belanghebbende en betrokken partijen op om de richtlijnen van de toolkit te ondertekenen zodat herbruikbare systemen over de hele wereld worden ingezet.

Wil je voor toekomstige evenementen gebruik maken van herbruikbare bekers als duurzaam alternatief voor wegwerpbekers? Bekijk de toolkit, laat je informeren door je beker leverancier en maak een gedegen plan zodat je veilig en zorgeloos te werk kan gaan.

Mede-oprichter en eigenaar van Green Events en projectmanager Plastic Promise

laura@greenevents.nl