TOP
Image Alt

Duurzaamheidsladder Evenementen

De Duurzaamheidsladder Evenementen is nu te downloaden!

Op 18 oktober 2024 lanceerden wij – tijdens ADE Green – de Duurzaamheidsladder Evenementen (DLE). Uit verschillende hoeken van de evenementensector signaleerden we de behoefte tot het landelijk harmoniseren van duurzaamheidscriteria voor evenementen. Wij werkten het afgelopen jaar intensief samen met partners en experts uit de sector om deze behoefte te realiseren. Het doel? Het verduurzamen van de evenementensector vergemakkelijken door de belangrijkste stappen overzichtelijk weer te geven – voor zowel koplopers als beginners.

Ook partner worden en meedenken over de inhoud, doorontwikkelingsmogelijkheden en ervaring uitwisselen rondom de inzet van de DLE? Neem dan contact met ons op.

Wat is de DLE?

De Duurzaamheidsladder Evenementen (DLE) is een motiverend, integraal groeimodel en geeft invulling aan de landelijke behoefte tot harmonisering van duurzaamheidscriteria voor evenementen – o.a. bij organisatoren, gemeenten en leveranciers. In de DLE bundelen we 50+ bronnen en input van 25+ experts en (potentiële) gebruikers uit de evenementensector, met als uitgangspunt: het toegankelijk maken van informatie en praktische tools. De ladder biedt praktische verduurzamingshandvatten die de bestaande informatie uit Nederlandse en Europese standaarden en richtlijnen samenbrengt. Om versnippering verder te voorkomen, bundelen we kennis omtrent verduurzaming in dit groeimodel.

De DLE helpt ons te verhelderen waar we nu staan en welke praktische stappen we kunnen ondernemen om de duurzaamheidsprestaties te verbeteren. Dit document is handig door de concrete voorbeelden per thema.” – DGTL

We zijn al een tijd op zoek naar een praktische tool die de wettelijke regelgeving weergeeft en waarin ook ruimte is om een eigen verdere weg naar verduurzaming uit te stippelen; op maat voor onze gemeente en voor een evenement. DLE is een objectief, dynamisch document dat up to date wordt gehouden én waarmee de lat jaarlijks kan worden verlengd.” – Gemeente Haarlem

DLE Informatiesessie

Op woensdag 20 november 2024 organiseren wij een online informatiesessie voor organisatoren, leveranciers en overheden. Meld je gratis aan en kom alles te weten over hoe je de DLE toe kan passen in de praktijk.

Een groeimodel met vijf treden

De DLE werkt met een groeimodel van 5 treden, waarbij de mogelijkheid om te klimmen motiveert om verder te ontwikkelen. De 5 treden geven ruimte om als organisator, gemeente of leverancier zelf het ambitieniveau te bepalen en de bijbehorende stappen te ondernemen. Trede 1 geeft een handig overzicht van de bestaande wet- en regelgeving en trede 5 is (voorlopig) het hoogst haalbare. Trede 5 sluit aan bij het Europese Green Deal Circular Festivals model voor klimaatneutrale en circulaire festivals. Op deze manier verduurzaamt de sector dezelfde kant op, en blijft er ruimte voor eigen invulling en tempo.

13 ESG thema’s

In DLE zijn 13 thema’s uitgewerkt om een evenement toekomstbestendig te maken. De thema’s zijn verdeeld rond de ESG kapstok. De Ecologische (E) thema’s, de Sociale (S) en tenslotte de Governance (G) thema’s. Een evenementenorganisator kan zelf inschatten op welke trede zij acteert en naar welke trede zij wil toegroeien – gebaseerd op reeds ontwikkelde criteria in bestaande bronnen.

Aan de slag met DLE?

Dat kan! De Duurzaamheidsladder Evenementen is toepasbaar voor organisaties van evenementen, gemeenten, en leveranciers. Door middel van een begeleidingstraject op maat helpen we je graag bij het zetten van duurzame stappen. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Veel gestelde vragen

Wat is DLE nu precies?

De DLE is een integraal groeimodel voor organisatoren om een evenement duurzamer en socialer te organiseren en heeft verschillende toepassingen. Als gemeente kun je de criteria gebruiken voor een evenementenvergunning of – subsidie.

Hoe kan ik mijn evenement beoordelen met de DLE?

Je kunt een evenement beoordelen aan de hand van de criteria en zien op welke Trede je scoort per thema. DLE heeft een vergelijkbare opbouw als andere volwassenheidsladders zoals de CO2 prestatieladder of de MVO prestatieladder. Je kunt de voorbeeldmaatregelen in DLE gebruiken ter inspiratie om een gewenste Trede te bereiken.

Is de DLE een certificering?

De DLE is geen certificering, wellicht zijn er in de toekomst (nieuwe) certificeerders die de inhoud van dit model gaan gebruiken als criteria in certificaten.

Hoe kun je met de DLE impact meten?

Je kunt de DLE gebruiken om te zien welke data je allemaal moet verzamelen, bijv. de hoeveelheid gebruikte materialen of de hoeveelheid fossiele brandstoffen.

Is of wordt de DLE regelgeving?

De DLE is geen regelgeving. Sterker nog, DLE is bedoeld om het werken aan verduurzaming makkelijker te maken en juist de regeldruk te verlagen. Bestaande Wet- en regelgeving is opgenomen in Trede 1 (minimum vereiste).

Is de DLE een tool om te meten?

Nee de DLE is geen meettool. Je kan de DLE wel op verschillende manieren inzetten, bijvoorbeeld om doelstellingen te formuleren, als stappenplan, om concrete acties te zien en om je ESG prestaties te meten. Voor het meten van impact, zoals in trede 3 wordt gevraagd, kun je gebruikmaken van CO2 calculatietools.

Heb je feedback of suggesties?

De eerste versie van DLE dient als beginpunt, dat samen met de gebruikers en partners jaarlijks wordt geoptimaliseerd. We zijn benieuwd naar de feedback en suggesties van de gebruikers van DLE uit de praktijk en ontvangen deze graag via dit feedbackformulier.

Kan ik partner worden van DLE?

DLE wordt mogelijk gemaakt door de partners.  Als partners heb je de mogelijkheid om mee te denken over de inhoud, de mogelijkheden voor doorontwikkeling in de toekomst en wordt je uitgenodigd voor partnerbijeenkomsten waar kennis en ervaring rondom de inzet van DLE wordt uitgewisseld. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Welke rol speelt Green Events in de DLE?

Green Events heeft het initiatief genomen om de DLE samen met partners te ontwikkelen, met de ambitie dit op de lange termijn te blijven voortzetten. Green Events heeft de uitgangspunten geformuleerd op basis van 50+ bronnen en input van 25+ experts en (potentiële) gebruikers uit de evenementensector.