Wegwerpplastic op Evenementen: toolkit en online informatie
Festival- en evenementenorganisatoren opgelet: vanaf dit jaar geldt een verbod op (gratis) plastic wegwerpbekers en -servies voor alle evenementen. Het doel van de nieuwe regelgeving: in 2026 gooien wij 40% minder bakjes en bekers weg, in lijn met afspraken op Europees gebied.
De regeling is gedeeltelijk al vanaf aanstaande zomer van kracht, namelijk vanaf 1 juli 2023. En toch: veel organisatoren zijn niet op de hoogte, terwijl ze juist nu aan de slag moeten. Daarom is nu aanvullende informatie beschikbaar: online vanuit het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, en in de zojuist gepubliceerde praktijkgerichte Toolkit Wegwerpplastic op Evenementen.
De regelgeving in detail
Online informatie van het Ministerie van I&W
Onlangs heeft het het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een website gelanceerd: op minderwegwerpplastic.nl vind je alle informatie terug over de nieuwe regelgeving. Hier vind je:
- De factsheet voor evenementen, met info voor jou en je bezoekers
- De regelhulp voor bedrijven, waarin in drie stappen specifiek advies gegeven wordt
- De toolbox voor communicatie, om informatie te delen met je achterban
- Het aanvraagformulier voor de uitzondering regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik
De regelgeving in de praktijk
Toolkit Wegwerpplastic op Evenementen
De Toolkit Wegwerpplastic Op Evenementen staat nu online en is gratis te downloaden voor iedereen. Deze handleiding is geschreven door Green Events en andere experts uit het veld, en omvat belangrijke inzichten over de nieuwe regelgeving voor evenementenorganisatoren.
Er is in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met circulaire systemen voor bekers, en recentelijk ook voor servies – de resultaten zetten wij nu op een rij. Welke regels gelden voor jouw evenement? Hoe zorg je voor een volledig circulaire keten voor je borden, bakjes, en bekers? Waar moet je op letten bij het invoeren van een retoursysteem? Ook vind je een hoofdstuk over het invoeren van één (stadsbreed) systeem voor iedereen – en wat de gemeente hierin kan betekenen.
De Toolkit Wegwerpplastic Op Evenementen kennis en ervaring van dé experts op het gebied van circulaire bekersystemen, de nieuwe regeling, herbruikbaar vs. recycling, en stadsbrede evenementen – gebundeld in één document. Met bijdragen van Sanne Westra (Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat), Tijl Couzij (Into The Great Wide Open), Leonie Boon (Green Events), Wieke Bertina (Gemeente Leiden), Nilles Raken (Leids Glas), Tessa Groenen (Vierdaagsefeesten) laten we zien wat de veranderende wetgeving betekent voor organisatoren van evenementen, en gidsen wij organisatoren van de nieuwe regelgeving naar de praktijk.