TOP

Verbod op wegwerpplastic vanaf 2023: Veelgestelde vragen en antwoorden

Ministeriële regeling verbod Single Use Plastics vanaf 1 juli 2023 van kracht: hergebruik wordt de norm

Naar schatting worden in Nederland jaarlijks meer dan 7 miljard plastic bekers en maaltijdverpakkingen na eenmalig gebruik weggegooid, waarvan 150 miljoen op evenementen. Vanaf 1 juli 2023 en 1 januari 2024 zal een verbod op wegwerp gelden: hergebruik wordt de norm.

Dat brengt veel vragen met zich mee, ook binnen de evenementensector. Om de (on-)mogelijkheden van de nieuwe regels te onderzoeken startte het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat ruim een jaar geleden een uitgebreid stakeholdersproces. Het Ministerie ging onder andere in gesprek met de  Plastic Promise koplopers om de werking in de praktijk mee te nemen in toepassingen en maatregelen. In maart 2022 is de definitieve ministeriële regeling gepubliceerd. Voor dit artikel gingen we in gesprek met Sanne Westra (Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat) over de veelgestelde vragen, antwoorden en conclusies van deze regeling.

Minder wegwerp, meer hergebruik

De maatregelen gelden overal waar wegwerpbekers en voedselverpakkingen worden gebruikt, waarbij er onderscheid wordt gemaakt in 2 categorieën:

  1. Consumptie ter plaatse
  2. Consumptie voor onderweg, afhalen en bezorgen.

De meeste festivals en evenementen zullen onder de eerste noemer vallen. Hiervoor geldt een verbod op wegwerp, en hergebruik wordt de norm. Hier is één uitzondering op, die voortkomt uit het stakeholder proces: het aanbieden van hoogwaardig recyclebare alternatieven is toegestaan als deze voldoen aan de verplichte recyclingpercentages van 75% in 2024, jaarlijks met 5% oplopend tot 90% in 2027. Hoogwaardige recycling betekent in deze regeling dat er weer nieuwe bekers of voedselverpakkingen van gemaakt kunnen worden, volgens de Europese regels die gelden voor de recycling van voedselcontactmaterialen.

Deze uitzondering geldt niet voor PLA- of koffiebekers, deze zijn namelijk (nog) niet hoogwaardig recyclebaar. Voor evenementen betekent dit concreet dat er alleen nog gebruik gemaakt mag worden van herbruikbare bekers of recyclebare PET-bekers, mits deze voor 75-90% gerecycled kunnen worden. Voedselverpakkingen zijn op dit momenten nog niet hoogwaardig recyclebaar (behalve PET-schalen voor koude toepassingen) dus deze moeten voor herbruikbare alternatieven of volledig plastic vrije varianten worden vervangen.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Een succesvolle implementatie van een circulair bekersysteem vraagt om praktijkervaring en bijsturing van de plannen waar nodig. Want wanneer ben je als organisator van een evenement de ‘exploitant’, en dus verantwoordelijk voor het toepassen van deze regels? Over welke bekers en voedselverpakkingen gaat deze regeling?

Wacht niet te lang maar ga nu al aan de slag. Lees de rest van het artikel, en alles over circulaire bekersystemen op de Plastic Promise website en ga in gesprek met je partners en leveranciers.

Mede-oprichter en eigenaar van Green Events en projectmanager Plastic Promise

laura@greenevents.nl