Vaker extreme hitte: wat betekent dit voor evenementen?
Vanochtend had de eerste etappe van de Nijmeegse Vierdaagse moeten beginnen, maar het wordt te heet om te wandelen. De organisatie heeft eerder deze week besloten om dit gedeelte van de wandeltocht af te gelasten. Ook in de toekomst zullen de zomers in Nederland steeds warmer worden, en met meer uitschieters – ongetwijfeld niet zonder effect op festivals en evenementen.
Hitte in Europa
Niet alleen in Nederland wordt het deze week heet. Voor vandaag zijn in grote delen van Europa tropische temperaturen voorspeld. In Spanje en Portugal leidden de hoge temperaturen al tot hevige bosbranden en sterfte. “Het is nu voelbaar wat we dertig jaar geleden hebben uitgestoten”, zegt Madeleen Helmer in dit artikel van NOS, specialist in hitteadaptatie van het Klimaatverbond. “Ook als we nu aan de slag gaan, werken de huidige gevolgen nog decennia lang door en ze worden waarschijnlijk nog intenser.”
De weersvoorspellingen voor dinsdagmiddag, 19 juli 2022 – hoge temparaturen in heel Europa.
Wat betekent dit voor evenementen?
Ondanks dat organisaties mogelijk nu nog niet veel rekening houden met het veranderende klimaat, is het niet ondenkbaar dat de zomer er in de toekomst anders uit gaat zien voor de festivalbezoeker. Aangezien we de komende jaren te maken zullen hebben met steeds frequentere en extremere temperaturen, zal elke evenementenorganisatie plannen moeten opstellen om de veiligheid van bezoekers, crew en artists tijdens deze hittegolven te waarborgen. Er zal ook een grotere vraag zijn naar verkoeling en airco’s.
Bezoekers van Glastonbury tijdens een hittegolf in 2019.
Het is dus aannemelijk dat klimaatadaptatie dus ook voor evenementen en festivals een steeds belangrijker onderdeel gaat worden. Dat heeft uiteenlopende consequenties, zowel organisatorisch als financieel. Net zoals het maken van plannen om de klimaatcrisis te beperken geldt dus ook hier: wacht niet totdat het te laat is maar begin nu al met de eerste stappen.