Even voorstellen: Gerd-Jan Frijters
Green Events stelt met trots Gerd-Jan Frijters voor als de nieuwste aanwinst van het managementteam. Gerd-Jan brengt een indrukwekkende achtergrond in duurzaamheid, veranderingsmanagement en expertise in het ontwikkelen van strategieën voor positieve impact in de evenementensector mee. Met ervaring in het begeleiden van organisaties en een focus op concrete acties, staat hij klaar om gemeenten, leveranciers en organisatoren te steunen op weg naar een duurzamere toekomst.
Hey Gerd-Jan, waarom ben je bij Green Events gaan werken?
Gerd-Jan: “Mijn passie voor muziek, ondernemerschap en duurzaamheid smelten samen bij Green Events. Na de zomervakantie ben ik aan de slag gegaan en ik ervaar nu al een mooie balans tussen onderzoek doen en schrijven aan de ene kant, en het bezoeken van live evenementen en workshops verzorgen aan de andere kant. Mijn nieuwe collega’s zijn gepassioneerd over duurzaamheid en sociale verandering – dat is heel fijn. ADE Green was voor mij de vuurdoop: hier was het hele netwerk uit de evenementensector bij elkaar. Ik heb veel interessante mensen mogen ontmoeten en de kwaliteit en urgentie van de sessies vielen me in positieve zin op. Green Events is voor mij de perfecte plek om positieve impact te maken!”
Welke kennis en ervaring neem je mee naar Green Events?
Gerd-Jan: “Op mijn 23e ben ik, direct na mijn opleiding technische bedrijfskunde, gestart met D&F Consulting. De eerste jaren hielpen we organisaties met technische veiligheid, daarna werden de adviesdiensten en opleidingen breder en ondersteunden we ook managementsystemen en veiligheidscultuur- en gedrag.
Ik heb meer dan 500 organisaties begeleid in verandertrajecten in bijna alle sectoren, van bouwbedrijf tot het Ministerie van Defensie. Ik schreef verschillende boeken over gedrag, organisatiecultuur, managementsystemen, leiderschap en duurzaamheid. In 2020 verkocht ik D&F Consulting, met 45 medewerkers, aan Kader Groep.
Een paar jaar terug ben ik me gaan verdiepen in alle facetten van duurzaamheid, o.a. via de opleiding ‘Leading Sustainable Corporations’ aan Oxford University. Ik schrijf over duurzaam ondernemen voor SDU en ben bestuurslid bij Zero Waste Nederland.”
Wat zijn je ideeën voor verduurzaming van de evenementensector?
Gerd-Jan: “Samen met Laura van de Voort en Lyke Poortvliet ontwikkelden we een nieuwe langetermijnstrategie voor Green Events. We blijven volop inzetten op ecologische en sociale thema’s voor evenementen in de creatieve sector.
Mijn ervaring is dat een dik adviesrapport niet veel zoden aan de dijk zet. Daarom helpen we organisatoren, leveranciers en gemeenten in hun ontwikkeling, van strategie tot concrete acties, van leiderschapsontwikkeling tot het beïnvloeden van gedrag van bezoekers. We doen dat over een periode van 2 tot 3 jaar zodat we echt positieve impact kunnen maken.
Mijn ervaring in het ontwikkelen van beleids- en monitoringsinstrumenten breng ik ook in. We zijn nu bezig met het ontwikkelen van een ‘Duurzaamheidsladder Evenementen’ met 5 treden van volwassenheid. Voor Gemeenten is dit een beleidstool- en monitoringsinstrument ineen. Voor organisatoren is het een motiverend model omdat je kunt doorgroeien op de treden. Je hoeft dan niet ineens klimaatneutraal en 100% circulair te zijn, maar je groeit er in concrete stappen naartoe.”
Waar lopen evenementen volgens jou tegenaan?
Gerd-Jan: “De koplopers werken al hard aan verduurzaming. Bijvoorbeeld de evenementen die aangesloten zijn bij de Green Deal Circular Festivals maken echt grote stappen. De uitdaging ligt bij de kleinere evenementen en festivals die weinig mensen en middelen hebben om goed te verduurzamen op zowel energie, materialen, mobiliteit, voeding, water, natuur, gezondheid en inclusie. Een Duurzaamheidsladder Evenementen, zoals we hem nu ontwikkelen, moet daarom ook voor kleine organisaties makkelijk toe te passen zijn.
Jongeren vinden onderwerpen als klimaatrechtvaardigheid, rechten voor de natuur, duurzaamheid en inclusie steeds belangrijker. Een evenement dat een inspirerend voorbeeld voor de maatschappij is, trekt medewerkers aan. Jongeren willen graag werken voor een organisatie die positief bijdraagt aan de wereld.
Kostenstijgingen zijn een flinke uitdaging voor evenementen. Energiebesparing kan de kosten omlaag brengen en ook hernieuwbare energie (en mobiliteit) wordt steeds goedkoper vergeleken met fossiele brandstoffen. De principes uit de circulaire economie kunnen kosten omlaag brengen. Goed nadenken over materiaalgebruik (reduce, rethink) en proberen om materialen zo lang mogelijk in het systeem te houden (reuse, refurbish en repurpose) levert geld op. Misschien niet altijd direct maar wel na een aantal jaren.”
Hoe zie jij de toekomst van een duurzame evenementensector?
Gerd-Jan: “Ik heb er erg veel zin in om samen met de evenementensector te verduurzamen. Toen ik in 1993 met veiligheid begon, stond veiligheid nog in de kinderschoenen. Er kwam Europese regelgeving en organisaties ontwikkelden zich. De een snel en de ander langzaam. Nu is veiligheid een volwassen vakgebied.
Ik denk dat verduurzaming eenzelfde ontwikkeling gaat doormaken. Een aantal organisaties is gestart met verduurzaming maar dit staat nog in de kinderschoenen. Nieuwe Europese regelgeving komt op ons af via de Europese Green Deal. Over 15 tot 20 jaar zal duurzaamheid ook een volwassen vakgebied zijn en ik draag daar graag mijn steentje bij aan.”
Neem contact op met Gerd-Jan
“Bel of mail me als je een gemeente, leverancier of organisator bent en samen met Green Events aan de slag wilt met verduurzaming. Dat kan verduurzaming in de breedte zijn (ESG, CSRD, SDG’s of MVO) – of een specifiek onderwerp zoals energie, grondstoffen of mobiliteit. Tot slot deel ik ook graag mijn kennis en ervaring rond verandertrajecten, leiderschapsontwikkeling, monitoringsystemen en gedragsbeïnvloeding.”
Tel. +31 6 22 45 98 68 | Mail. gerd-jan@greenevents.nl