
Even voorstellen: duurzaamheidsexpert Daan Stigter
Bij Green Events geloven we in de kracht van samenwerking en kennisdeling om de transitie naar een duurzame en sociale evenementenindustrie te versnellen. We brengen professionals samen, vertalen urgente maatschappelijke uitdagingen naar praktische handvatten en werken aan toekomstbestendige evenementen. Dat doen we met een team van betrokken experts die de sector van binnen en buiten kennen. Met trots breiden we dat team uit met onze nieuwe collega: duurzaamheidsexpert Daan Stigter!
Wat inspireerde je om aan te sluiten bij het Green Events team?
Al jaren lees ik de artikelen op de website van Green Events en ben ik een trouwe bezoeker van ADE Green. En altijd viel het mij op hoe goed Green Events is in het begrijpbaar delen van inhoudelijke kennis. Daarmee jaag je opschaling in de breedte van de sector aan en dat inspireert. Ik heb ontzettend veel zin om daaraan mee te werken.
Welke eerdere ervaringen neem je mee?
Met Lab Vlieland werk ik sinds 2019 aan het duurzaamheidsbeleid van Into the Great Wide Open. Hier brengen we de circulaire en klimaatneutrale transitie in praktijk door te experimenteren met nieuwe werkwijzen, technische innovaties of inspirerende alternatieven. Voorbeelden daarvan zijn de introductie van volledig herbruikbaar servies in 2022 en de overstap naar emissievrij bouwmaterieel afgelopen jaar. Daarnaast werk ik ook als duurzaamheidsmanager bij theatergezelschap Jakop Ahlbom Company, waarbij ik met een vergelijkbare strategie de theatersector toekomstbestendig probeer te maken.

Waar wil je de komende tijd op inzetten om de evenementensector te verduurzamen?
Op dit moment werk ik bij Green Events aan de Duurzaamheidsladder Cultuur. Dit is een geharmoniseerd model waarmee culturele instellingen aan de slag kunnen voor de ontwikkeling van hun duurzaamheidsbeleid. Hierin breng ik mijn kennis uit de festivalsector en bredere podiumsector samen. Daarnaast ontwikkel ik de duurzaamheidsstrategie voor een Europees project met Boom Festival, Exit Festival, Sea Star Festival en een dansgezelschap uit Barcelona. Zij maken een performance over duurzaamheid genaamd ‘Emergency Exit’ met als doel het publiek op de festivals aan te zetten tot actie.
Wat zijn in jouw ogen de grootste duurzaamheidskansen en -uitdagingen voor evenementen?
De grootste bron van uitstoot in onze sector is het vervoer van mensen én spullen. En dat is meteen ook een van de lastigste zaken om te veranderen. Bezoekers reizen allemaal op hun eigen manier, en het vraagt nogal wat om hen uit de auto te krijgen. Maar áls het lukt, maak je direct grote impact. Voor materiaaltransport geldt iets vergelijkbaars: het zijn de vrachtwagens van leveranciers die nog op diesel rijden. De omslag naar elektrisch is kostbaar, maar de potentie is enorm.
En dan is er nog een no-brainer: meer plantaardig eten serveren. Het is simpel, effectief én lekker. Ik zou het toejuichen als daar steviger op gestuurd wordt.
Waar kijk je het meest naar uit, nu je onderdeel bent van Green Events?
Wat ik heel leuk vind, is dat ik vanuit deze rol op een nieuwe manier actief ben in de sector. De collega’s bij Green Events brengen andere perspectieven dan ik gewend ben en dat inspireert enorm. Tegelijkertijd is het een kans om mijn impact te vergroten, doordat ik nu op grotere schaal – ook beleidsmatiger – aan de slag ga. Dat is spannend, maar vooral iets waar ik veel zin in heb.