TOP

Sprekers webinar ‘Alles over afvalvrije bekersystemen voor evenementen’ bekend

Webinar: Alles over afvalvrije bekersystemen
4 februari 11.00 -12.45 – Deelname is gratis
schrijf je hier in om het webinar terug te kijken

 

Programma

Sprekers: Sanne Westra (Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat), Agnieszka van Batavia (The LCA Centre), Erik Costeur (Gentse Feesten) en Douk Vos (Dekmantel) Host: Erwin Roodhart (Ondernemend Leiden)  & Co-host: Laura van de Voort (Green Events)

De productie van plastic is in de afgelopen decennia exponentieel toegenomen en zal naar verwachting in 2050 verdubbeld zijn. Wist je dat er elk jaar meer dan acht miljoen ton (!) plastic afval in de zee terecht komt? Dit verstoort het wereldwijde ecosysteem en is slecht voor de gezondheid van zowel dieren als mensen.

Er wordt hard gewerkt aan een circulaire toekomst. In 2050 wil Nederland een circulaire economie zijn en in 2030 moet het gebruik van primaire grondstoffen zoals olie en gas met 50% gereduceerd zijn. Ook het gebruik van wegwerp plastic wordt aangepakt. Zowel op Europees als landelijk niveau staan er in 2021 al een aantal grote veranderingen met betrekking tot regelgeving aan te komen. In juli van dit jaar geldt een statiegeldverplichting op kleine flesjes en zal ook de Single Use Plastics (SUP) richtlijn van kracht gaan. De aanpak van wegwerp plastic is dus urgent, ook voor evenementen. De inzet van een afvalvrij, ook wel circulair, bekersysteem is een van de oplossingen waardoor organisatoren klaar zijn voor de toekomst.

 

Wat komt er aan bod?

Wat is een afvalvrij, oftewel circulair, bekersysteem? Waarom zou je daar nu mee aan de slag gaan? En hoe pak je dat aan?
Erwin Roodhart is in Leiden actief betrokken bij de overstap naar herbruikbare bekers. Hij gaat tijdens dit webinar in gesprek met Sanne Westra (Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat) over Single Use Plastics regelgeving. Agnieszka van Batavia (The LCA Centre) deelt de resultaten van het onderzoek naar de milieu impact van herbruikbare en recyclebare bekersystemen. En samen met Erik Costeur (Gentse Feesten) en Douk Vos (Dekmantel) bespreken we hoe een herbruikbaar (hardcup) en recyclebaar (softcup) bekersysteem in de praktijk werkt.

 

Veranderingen in wet & regelgeving wegwerp plastic

Sanne Westra is namens het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat verantwoordelijk voor de implementatie van de Europese Single Use Plastics richtlijn, ook wel SUP genoemd. Welke wegwerpproducten zijn vanaf 3 juli 2021 verboden? Welke andere veranderingen regelgeving kun je verwachten? En wat betekent dat voor de organisatie van een evenement? Sanne geeft een overzicht van de belangrijkste veranderingen in wet en regelgeving.

 

Herbruikbare of recyclebare bekers op evenementen, wat is de meest duurzame keuze?

In november 2020 publiceerde The LCA Centre in opdracht van Rijkswaterstaat en in samenwerking met Plastic Promise een wetenschappelijk onderzoek naar de milieueffecten van verschillende soorten plastic drinkbekers voor evenementen.
Wil je weten wat de impact van herbruikbare vs recyclebare bekers is en welke duurzame keuzes je als organisator of beleidsmaker kan maken om die impact te beperken? En hoe zit het dan met andere wegwerp plastics zoals voedselverpakkingen? Hierover gaan we in gesprek met Agnieszka van Batavia, expert duurzame verpakkingen en projectleider van het onderzoek.

 

Best practise herbruikbare bekers: Gentse Feesten

De Gentse Feesten hebben in 2018 als eerste grootschalige, stadsbrede festival in Europa laten zien dat het kan: overstappen op een herbruikbaar bekersysteem. Erik Costeur van PoléPolé Festival, een van de grootste 10-daags festivals tijdens de Gentste Feesten, vormde samen met 9 andere grote organisatoren een samenwerkingsconvenant. 1,6 miljoen wegwerpbekers werden vervangen door een half miljoen herbruikbare bekers en met succes. De afvalberg was 70% kleiner en de schone straten en pleinen zorgde voor positieve reacties van zowel feestende bezoekers als inwoners van de Stad Gent. Met als gevolg een nieuw decreet in Vlaanderen dat herbruikbare bekers verplicht vanaf 2021 op alle openbare evenementen, festivals en sportevenementen.

We gaan met Erik Costeur in gesprek over onderwerpen als samenwerking, het creëren van draagvlak, communicatie, financieringsmogelijkheden en de reactie van het Vlaamse festivallandschap.

 

Best-practice recyclebare bekers: Dekmantel

Sinds 2019 werkt Dekmantel met een afvalvrij bekersysteem door de inzet van recyclebare PET bekers en flesjes. Dit doen ze niet alleen voor Dekmantel Festival (16.000 bezoekers) maar ook voor Lentekabinet (14.000 bezoekers). Het inkopen van recyclebare bekers is de eerste stap maar dat betekent nog niet dat deze bekers ook daadwerkelijk gerecycled zullen worden. Daarvoor is ketensamenwerking nodig. Hoe pak je dit aan? En hoe zorg je ervoor dat bezoekers deze bekers en flesjes terugbrengen en niet op de grond of in de prullenbak gooien? Deze en vele andere vragen stellen we aan Douk Vos, projectmanager van de Dekmantel Festival en Lentekabinet.

Tijdens de webinar is het mogelijk om via de chat vragen te stellen en na afloop nodigen we je uit om deel te nemen aan de Q&A met de verschillende sprekers.

 

Voor wie is het webinar over afvalvrije bekersystemen?

Dit webinar is geschikt voor event-managers, (horeca-) ondernemers beleidsmakers en professionals die meer willen weten over het verminderen van single use plastics en de mogelijkheden van het gebruik van herbruikbare- en recyclebare bekers op evenementen.

 

Inschrijving geeft gratis toegang tot

• Live bijwonen van het webinar
• Mogelijkheid om vragen te stellen in het webinar
• Q&A met mogelijkheid tot vragen stellen met de sprekers na het hoofdprogramma
• Samenvattend artikel van het webinar
• Mogelijkheid om het hoofdprogramma terug te kijken

 

Dit webinar is op initiatief van Green Events en in samenwerking met Plastic Promise, Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, Gemeente Rotterdam, Gemeente Utrecht, Gemeente Zwolle, Gemeente Apeldoorn en de Metaal Kathedraal tot stand gekomen.

 

We nodigen je uit om deel te nemen, schrijf je hier in.

Waarom nu?

Ondanks de zeer moeilijke situatie waarin vele zelfstandigen en ondernemers binnen de evenementenbranche zich op dit moment bevinden laat deze crisis ook zien hoe snel we kunnen veranderen. Laten we niet terug gaan naar hoe het was maar een nieuwe duurzame norm ontwikkelen, waarbij menselijke behoefte en de grenzen van de aarde in een gezondere balans terugkomen. Gebruik juist nu deze corona-pauze voor het heroverwegen, bijschaven en innoveren van duurzame plannen.

Verdere informatie of vragen? Heb je vragen over de webinars? Mail dan naar info@greenevents.nl

Mede-oprichter en eigenaar van Green Events en projectmanager Plastic Promise

laura@greenevents.nl