TOP

Servies op evenementen: wegwerp, hergebruik of composteerbaar?

Stel je voor: je bent op een bruisend festival, omringd door kunst, cultuur, muziek en mensen. Terwijl je door het foodcourt dwaalt, ontdek je niet alleen gerechten die smaakvol zijn, maar ook een glimp bieden van de toekomst van ons voedselsysteem. Het publiek om je heen is, net als jij, nieuwsgierig en klaar om te proeven wat nog komen gaat – lokaal, plantaardig, klimaatneutraal of regeneratief? Maar het voedselsysteem van de toekomst gaat verder dan alleen de ingrediënten. Je beslist: het wordt hoog tijd om ook het servies eens onder de loep te nemen. En dus, te midden van de betoverende ambiance van dit festival, duiken we samen in de wereld van voedselverpakkingen.

Naar schatting worden op Nederlandse evenementen jaarlijks meer dan 150 miljoen plastic bekers, bakjes en borden na eenmalig gebruik weggegooid. Maar hier komt verandering in, want hergebruik wordt de norm. Hoe? Door een verbod op Single Use Plastics vanaf 1 juli 2023.

Inmiddels kunnen festivalorganisatoren veel informatie vinden over wat afstappen van wegwerpplastic in de praktijk betekent voor de situatie rondom bekers. Maar hoe zit het eigenlijk met voedselverpakkingen? In het kort zijn er twee opties: hergebruik, of plasticvrij. Hierbij gaat de voorkeur uit naar hergebruik: niet alleen omdat écht hoogwaardige recycling nog niet mogelijk is*, maar ook omdat je hiermee ook meteen een ander probleem aanpakt: zwervende frietvorkjes, ijsstampers, en plastic bakjes die na afloop van het event in de omliggende natuur belanden.

Op plasticpromise.nl vindt je het volledige overzicht van deze twee opties en meer informatie.

Driving environmental & social change in the event industry

luisehartel@gmail.com