Into the Great Wide Open: Bamboe is het gewas van de toekomst
Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd via Into the Great Wide open en hier te vinden.
Into The Great Wide Open is hard op weg om circulair (géén afval) en klimaatpositief (meer CO2 opslaan dan we in totaal uitgestoten hebben) te worden. Dat is een grote opgave.
We doen alles binnen onze mogelijkheden om onnodig materiaal- en energiegebruik te voorkomen. Ook wordt zoveel mogelijk met herbruikbaar materiaal gedaan en fossielvrije energie georganiseerd wordt, maar dan blijft er nog steeds een substantiële ‘nog niet te voorkomen restuitstoot’ (nntvr) over. Dat zit ‘m vooral in het gebruik van fossiele auto’s, hotelovernachtingen en de uitstoot die gepaard gaat met voedselproductie. De ‘nntvr’ – die ieder jaar kleiner wordt – zal het festival opruimen, via controleerbare, innovatieve CO2 invang- en opslagprojecten. Dit nieuwe bamboebos is er daar een van.
Nederlandse boeren ontdekken bamboe als gewas van de toekomst. Samen met o.a. Bamboologic beplanten zij een deel van hun land met dit snelgroeiende vezelgewas dat bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor biobased gebouwen. Samen met LTO Bedrijven, NL Groen en boeren zoals Jacob van den Borne uit Reusel is bamboe aan een opmars bezig in Europa. Om deze investeringen mogelijk te maken, initieerde Climate Cleanup een nieuw open source en transparant carbon credits certificering systeem; ONCRA. Into The Great Wide Open is een van de eerste afnemers.
Terwijl het landbouwakkoord nog steeds op zich laat wachten, zet een aantal Nederlandse boeren zelf de weg naar de toekomst in met bamboe. Ze zien dit snelgroeiende vezelgewas als een manier om hun bedrijfsvoering te moderniseren en hun sector uit de stikstof-, water-, biodiversiteits- en CO2 crises te halen. Ze beplanten een of twee hectares met kleine planten en laten die in vijf jaar tijd groeien tot stokken van enkele meters hoog die veel CO2 en stikstof vastleggen en extra biodiversiteit creëren. De bamboe verwerkingsindustrie, die ook aan een groeispurt is begonnen, weet wel raad met het gewas. Textiel, bouw- en isolatiematerialen en voedsel zijn bekende toepassingen. Naast nog veel nieuwe bamboetoepassingen waar koplopers aan werken. Deze toepassingen vervangen ouderwetse materialen die nu vaak veel CO2 uitstoten bij vervaardiging.
Om boeren te helpen hun investeringen in de bamboeplanten en – teelt sneller terug te verdienen heeft stichting Climate Cleanup het initiatief genomen voor ONCRA, een nieuw open source en transparant carbon credits certificering systeem. Het bijzondere aan ONCRA is dat het eisen stelt aan de reductiedoelstellingen van de kopers. Greenwashing wordt hiermee voorkomen. Boeren worden middels ONCRA – certificaten beloond voor het langdurig vastleggen van CO2 in de bodem van hun land. Samen met Bamboologic, LTO bedrijven, NL Groen en Doing Business Doing Good zijn de eerste bamboe credits in Nederland gelanceerd.
Into The Great Wide Open is een van de eerste afnemers van deze credits, met als doel onze missie om klimaatpositief te worden te versnellen. Het geld dat hiervoor gebruikt wordt is afkomstig uit de Goede Reis-toeslag, die iedere festivalbezoeker vanaf 2022 betaalde bovenop de ticketprijs. Deze toeslag wordt gebruikt om de reis van alle bezoekers klimaatneutraal te maken en de voetafdruk van het festival met ten minste de helft te verkleinen. Bezoekers die aantoonbaar groen reizen, kregen hun toeslag op het festivalterrein terug als korting bij een bestelling aan de bar.