Herbruikbaar servies op festivals? Dit zijn de praktijklessen van DGTL, Castlefest en ITGWO
Kun je naast de welbekende bekers ook al het andere servies herbruikbaar maken? Die vraag stond centraal tijdens een grote pilot afgelopen zomer. Het begon met twee tests op DGTL Festival en Castlefest, waarna festival Into The Great Wide Open volledig overstapte op een herbruikbaar servies systeem. Met een afvalvrij festivalterrein als gevolg. Vandaag publiceert Lab Vlieland hierover hoe ze dat is gelukt. In onderstaand filmpje zie je nog eens hoe dat systeem afgelopen zomer werkte op ITGWO.
De achtergrond van de pilot
Als gevolg van Europese richtlijnen kondigde het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat een regeling aan die het gebruik van single use plastics per 1 januari 2024 verbiedt. “After tackling single use plastics, we will now aim to promote reuse as much as possible”, aldus Klimaat-Eurocommissaris Frans Timmermans in oktober 2022.
Om een uitkomst te bieden voor deze nieuwe regelgeving is Lab Vlieland met een aantal partners de pilot gestart. Gezamenlijk zijn ze erin geslaagd om een verhuur set voor festivals samen te stellen met bekers, bestek en borden, die door de partners is aangeschaft. Dit huurbare servies is op Into The Great Wide Open 2022 voor het eerst in gebruik genomen en heeft het festival 350.000 wegwerp items bespaard. “Bezoekers reageerden positief op het herbruikbaar servies. 96% was erg te spreken over deze ontwikkeling, toont een enquête onder het festivalpubliek aan. Nu we deze pilot hebben gedaan, weten we dat het een uitkomst biedt voor veel festivals”, aldus Tijl Couzij van Lab Vlieland.
De inzichten en bevindingen
In samenwerking met Mission Reuse heeft het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat een rapport gepubliceerd over de pilot met alle bevindingen van de betrokken partijen. Over een paar weken wordt ook deel 2 van het rapport gedeeld met daarin een impactanalyse van het project. Daarnaast deelt Lab Vlieland de opgedane kennis om implementatie bij andere festivals mogelijk te maken. Het rapport en alle andere informatie is te vinden op de website van Lab Vlieland.