Sinds 2014 bouwt Green Events aan een robuust ecosysteem voor de evenementen van morgen. Maar hoe zit het eigenlijk met onze eigen impact?
Wij publiceren deze impactrapportage om te laten zien hoe wij, als duurzame organisatie, daadwerkelijk presteren. Omdat Green Events een hybride netwerkorganisatie is, ons team geen vliegtuig instapt voor opdrachten, wij bij voorkeur de trein pakken en altijd voor tenminste vegetarische (en vaak plantbased) maaltijden zorgen wisten we al dat onze impact laag zou zijn – nu kunnen we dit ook met data onderbouwen.
“Practice what you preach. Als je als organisatie duurzamer wilt zijn, is inzicht in de impact cruciaal. Daarom hebben wij de ecologische en sociale impact van de initiatieven van Green Events over een periode van 10 jaar zorgvuldig berekend. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen positieve impact, vooral gerealiseerd door de geleverde diensten, en negatieve impact, voortkomend uit ecologische aspecten zoals voeding, mobiliteit, materiaalgebruik en energieverbruik van het kantoor. We raden iedere organisatie aan om dit te doen.”
Green Events Handafdruk
De handprint van je bedrijfsvoering, oftewel de positieve impact die je kan maken buiten je eigen organisatie kan vele malen groter zijn dan je eigen footprint. Onze missie om evenementen en festivals te verduurzamen is geëvolueerd van faciliterend naar leidend. In 2014 ondersteunden en inspireerden we vooral. Nu, in 2024, richten we ons meer op standaardisatie, strategie en het verhogen van de duurzame lat voor de gehele industrie.
Via onze impactprogramma’s zoals Plastic Promise of de Green Deal Circular Festivals is exact te bepalen hoeveel CO2-reductie de deelnemende festivals daadwerkelijk gerealiseerd hebben – maar niet wat precies de bijdrage van Green Events hierbij was. Datzelfde geldt voor de vermindering van negatieve impact door bezoekers van ADE Green of deelnemers aan onze webinars. En toch kunnen wij concluderen: door onze initiatieven hebben we veel evenementen direct – maar ook indirect – kunnen helpen om duurzame praktijken te adopteren.
“Vooral organisaties die intrinsiek gemotiveerd zijn hebben de meest indrukwekkende stappen kunnen zetten. De meerwaarde van verduurzaming reiken verder dan enkel het reduceren van negatieve impact. Door kritisch naar de eigen organisatie te kijken kunnen organisaties efficiëntere en mooiere resultaten bereiken.”
– Laura van de Voort
“Gebruik je stem, verbind mensen, werk samen en deel kennis op een toegankelijke manier. Dat zijn belangrijke kernwaarden van Green Events en daarom onderdeel van deze impactrapportage.”
– Lyke Poortvliet
Wat zijn de grootste uitdagingen geweest voor Green Events, en wat hebben wij geleerd?
Green Events heeft vanaf haar oprichting te maken gehad met verschillende uitdagingen: 10 jaar geleden was dit voornamelijk het gebrek aan kennis en ervaring binnen de sector. Ook bestonden er nog geen heldere Europese en Nationale afspraken rond duurzaamheid. De uitdagingen vandaag zijn onder andere (financiële) onzekerheid en personeelskrapte bij organisaties. De coronapandemie heeft een grote impact op de sector gehad, en de gestegen kosten voor energie en materialen maken het nog ingewikkelder. De uitdagingen die de recente politieke ontwikkelingen ons gaan brengen, moeten we nog afwachten.
Wij blijven ons inzetten om deze industrie toekomstbestendig te maken – door samen te werken met gelijkgestemden die duurzame thema’s omarmen, leiderschap te tonen in baanbrekende multi-stakeholder projecten en kennis op een toegankelijke manier te delen, blijven we ondanks deze uitdagingen relevant en veerkrachtig.
Green Events Voetafdruk
De impactmeting van Green Events is gebaseerd op de European Sustainability Reporting Standards, die ESG-breed zijn opgezet. De emissiefactoren zijn deels afkomstig uit de Circular Festivals Monitor en de IDEMAT 2024 dataset. Natuurlijk zijn scope 1, 2 en 3 emissies berekend volgens het Greenhouse Gas Protocol, hoewel scope 4 (vermeden emissies) niet is meegenomen.
De negatieve impact bestaat uit Energie, Afval en Waterverbruik kantoor, Eten en Drinken en Mobiliteit. Deze datapunten waren voor 2023 vrij nauwkeurig te bepalen, en berekeningen zijn gebaseerd op scope 1, 2 en 3 upstream* emissies. De uitdaging was om exact de data per jaar te achterhalen. De impact over de afgelopen 10 jaar is daarom geschat, uitgaande van de start van Green Events in 2014 met twee medewerkers, later aangevuld met meer experts en enkele jaren van ADE Green als scope 3 downstream* emissies. We hebben ervoor gekozen om de totale emissies van het jaar 2023 maal drie te doen als waarde sinds 2014.
* Upstream & Downstream
Upstream emissies zijn die welke ontstaan in de toeleveringsketen van een organisatie, zoals productie en transport van ingekochte goederen en diensten. Downstream emissies betreffen de uitstoot gerelateerd aan de producten en diensten van een organisatie nadat deze de organisatie hebben verlaten, zoals het gebruik en de afvalverwerking door klanten.
“In 2023 was een derde van onze emissies toe te schrijven aan het elektriciteits- en gasverbruik van ons kantoor. Wat betreft materiaalverbruik vormt GFE-afval de grootste emissiepost. Op kantoor en tijdens teamuitjes zijn onze menu’s volledig vegetarisch, wat bijdraagt aan een lagere ecologische voetafdruk. Daarnaast is minder dan een kwart van onze emissies afkomstig van mobiliteit – omdat wij niet vliegen, en zo veel mogelijk met het openbaar vervoer reizen.”
– Gerd-Jan Frijters
“De scope 1, 2 en 3 CO2eq-emissies van Green Events bedragen 4.500 kg in 2023. Teruggerekend over de afgelopen 10 jaar (scope 0) komen de emissies uit op 13.000 kg.”
– Gerd-Jan Frijters
“Om de emissies van de afgelopen 10 jaar te compenseren, werken we samen met Treesforall aan de aanleg van voedselbossen, waardoor we over onze gehele bestaansperiode klimaatneutraal zijn. We hanteren een CO2eq-prijs van 50 euro per ton om onze impact te mitigeren.”
– Gerd-Jan Frijters
De toekomst
De afgelopen 10 jaar heeft Green Events bijgedragen aan het creëren van een cultuur van samenwerking en kennisdeling op het gebied van duurzaamheid binnen de evenementenindustrie. Door onze initiatieven hebben we talloze evenementen direct en indirect geholpen om duurzame praktijken te adopteren. Dit heeft geleid tot een ‘ecosysteem’ waarin Nederlandse en Europese festivals samenwerken en duurzaamheid als verbindende factor zien, ondanks dat dezelfde organisaties op andere onderwerpen als concurrenten gezien kunnen worden.
Onze impact is nu op deze pagina zichtbaar – en we blijven ons inzetten voor verdere verduurzaming en inclusiviteit in de toekomst. We hebben ambitieuze doelen gesteld voor de komende jaren, en we blijven ons inzetten voor verduurzaming en inclusiviteit. Ons team kijkt ernaar uit om samen met onze partners en de bredere industrie te blijven bouwen aan een duurzamere toekomst – bouw je mee?
Samenwerken: van uitdaging naar actie
Wil jij ook impact maken? Neem snel contact op! Ons hart klopt sneller van opdrachten waarmee wij positieve impact kunnen maken – samen verduurzamen we de evenementenindustrie.
We werken samen met nationale en internationale evenementenorganisatoren, event professionals, merken, leveranciers, landelijke overheid, provincies, gemeenten en NGO’s. Zo versnellen we gezamenlijk duurzame ontwikkelingen.