Programma webinar: “Alles over korte voedselketens & evenementen”
Het webinar: Alles over korte voedselketens & evenementen
Het webinar vond plaats op 11 februari 11.00 – 12.45.
Wil je het webinar terugkijken? schrijf je hier in.
Sprekers: Barbara Baarsma (Rabobank Amsterdam), Martine Bosch (MOJO Concerts), Willem Treep, (The Food Line-up), Ted Vaalburg (aardappel & knolselderij teler) Host: Joris Lohman (Food Hub) & co-host Lyke Poortvliet (Green Events)
Gemiddeld heeft een maaltijd al 30.000 kilometer gereisd voordat de bezoeker er een hap van neemt. Dat schuurt als je je realiseert dat er lokaal een grote diversiteit aan eten en drinken wordt geproduceerd, stelt Barbara Baarsma in haar boek “Nederland Voedselparadijs”. Nederland exporteert 75% van haar voedsel naar het buitenland. Terwijl het merendeel van wat er op de Nederlandse borden ligt uit het buitenland komt. Geschat wordt dat nog maar 5% van de ingrediënten via de ‘korte voedselketen’ worden ingekocht. Dit is zonde en kan anders.
De gemeente Amsterdam wil de komende tien jaar het aandeel ingrediënten via de korte voedselketen van 5% naar 25% brengen. Het gaat dan om eten en drinken afkomstig van bedrijven in Noord-Holland en Flevoland. Denk hierbij aan appels, peren, aardappelen, komkommer, knoflook, tomaat, aardbeien, kaas, ei, vlees, ui, quinoa, sojabonen, aubergine, vodka, gin, bier, rum, wijn, vruchtensap en thee. Hoe kan de evenementen industrie hieraan bijdragen?
Wat komt er aan bod?
Evenementen organisatoren bepalen in samenwerking met cateraars wat er op het menu staat voor de jaarlijkse miljoenen evenementenbezoekers in Nederland. Wat is een korte voedselketen? Waarom zou je daar nu mee aan de slag gaan? En hoe pak je dat aan? Joris Lohman, mede-oprichter van Food Hub en host voor het webinar gaat in gesprek met de vier sprekers over de voordelen, uitdagingen en kansen om ingrediënten via een korte voedselketen in te kopen vanuit de verschillende perspectieven als econoom, event organisator, cateraar en voedselproduct
Wat is een korte voedselketen?
Allereerst geven we het woord aan Barbara Baarsma directievoorzitter bij de Rabobank Amsterdam en lid van de Raad van Advies van de Taskforce Korte Ketens. Barbara vertelt over het belang van kortere ketens, minder schakels, minder kilometers en transparante prijsvorming. Wat zijn de voordelen van korte voedselketens en hoe kunnen we het aandeel eten en drinken hieruit de komende jaren vergroten?
Hoe zet je als evenement producten vanuit een korte voedselketen op het menu
Martine Bosch is senior Production Manager food & beverage bij MOJO Concerts. Ze is verantwoordelijk voor het eten en drinken op o.a. Lowlands en Down the Rabbit Hole. Ze staat in contact met de verschillende cateraars en is de spin in het web als het over het menu voor de bezoekers gaat. Waarom wil Lowlands ingrediënten uit de korte voedselketen op de kaart zetten en hoe werkt dit in de praktijk? Martine geeft ons inzicht in haar ervaring met lokaal inkopen, en vertelt over de plannen van de eerstvolgende Lowlands.
Hoe koop je als cateraar producten via de korte voedselketen?
Willem Treep is mede-eigenaar van catering bureau The Food Line-up. Met het hele team verzorgen zij de catering van kop tot staart voor zakelijke evenementen en festivals. Met de oprichting van zijn vorige bedrijf Willem&Drees was Willem in 2009 al koploper op het gebied van korte voedselketens. Een coöperatie die biologische versproducten direct van de boer bij consumenten thuis bracht. Wat zijn volgens hem de kansen voor eventcateraars om via een korte voedselketen in te kopen? Met een aantal voorbeelden uit de praktijk neemt hij ons mee. En tot slot, welke rol speelt het logistieke proces hierin?
Wat heeft een voedselproducent nodig om via een korte voedselketen te leveren?
Ted Vaalburg runt samen met zijn vrouw Nicoline een akkerbouwbedrijf en is gespecialiseerd in het telen van knolselderij, aardappelen en pompoenen. Samen telen ze circa 5 miljoen stuks per jaar, 65% daarvan worden geëxporteerd naar het buitenland. Het aandeel dat zij via de korte voedselketen is nog klein, minder dan 1%. Wel geeft deze directe verbinding met consumenten en horecaondernemers veel voldoening en inzicht in de behoeftes en wensen.
Op welke manier kan een evenement knolselderij op het menu zetten? Knolselderij kan goed gebruikt worden als ingrediënt voor vleesvervangers. Zo heeft Ted zelf de Ovaalburger ontwikkeld en is ook evenementencateraar Karma Kebab één van zijn directe afnemers. We gaan met Ted in gesprek over zijn ideeën en praktische voorwaarden om vaker via de korte voedselketen te kunnen leveren.
Dank aan onze partners
Dit webinar is op initiatief van Green Events en in samenwerking met de Gemeente Amsterdam, de Provincie Noord-Holland en Noorderlicht tot stand gekomen.
Voor wie is het webinar korte voedselketens & evenementen?
Dit webinar is geschikt voor eventmanagers, food & beverage event-producenten, cateraars, beleidsmakers, voedselproducten en professionals in Nederland die meer willen weten over de mogelijkheden van het inkopen van eten en drinken via de korte voedselketen.
We nodigen je uit het webinar terug te kijken, schrijf je hier in.
Waarom nu?
Ondanks de zeer moeilijke situatie waarin vele zelfstandigen en ondernemers binnen de evenementenbranche zich op dit moment bevinden laat deze crisis ook zien hoe snel we kunnen veranderen. Laten we niet terug gaan naar hoe het was maar een nieuwe duurzame norm ontwikkelen, waarbij menselijke behoefte en de grenzen van de aarde in een gezondere balans terugkomen. Gebruik juist nu deze corona-pauze voor het heroverwegen, bijschaven en innoveren van duurzame plannen.
Meer informatie of vragen? Heb je vragen over de webinars? Mail dan naar info@greenevents.nl.
Beeld header is van Ella Olsson op Unsplash