Biodiversiteit op je bord, hoe doe je dat?
De eiwittransitie, reductie van je milieu-impact, lokaal en biologisch inkopen klinken eventcateraars wellicht al bekend in de oren. Maar hoe zorg je er als evenement voor dat de biodiversiteit lokaal wordt versterkt via een gerecht dat je serveert aan je bezoekers? Dutch Cuisine is een programma gestart voor cateraars om precies hierin een slag te maken.
Wat heeft biodiversiteit met een event-menu te maken?
Biodiversiteit gaat over de variëteit aan dier- en plantensoorten en daar gaat het niet goed mee. Het Wereldnatuurfonds schat de achteruitgang van soortenrijkdom in het Nederlandse agrarische gebied sinds 1990 op zo’n 40%. En dat is niet alleen problematisch voor onze voedselproductie, denk aan insecten die onze gewassen moeten bestuiven en bodemleven dat voor een vruchtbare bodem moet zorgen, daardoor kunnen we ook steeds minder genieten van spannende natuur en fraaie landschappen. Gelukkig is er een groeiend aantal boeren en vissers die zich inzetten voor behoud en herstel van biodiversiteit. Door gerechten met deze ingrediënten op het menu te zetten en ingrediënten met een negatieve impact te vermijden kunnen evenementen direct bijdragen aan de biodiversiteit. Lees in deze factsheet van WNF over de impact van voedsel op de Nederlandse biodiversiteit.
Wordt supporter van biodiversiteit op je bord!
Samen met partners is Dutch Cuisine het initiatief ‘Biodiversiteit op je Bord’ gestart. In dit programma geven zij voedselproducenten die zich inzetten voor biodiversiteit een duwtje in de rug. Dat doen ze door het gebruik van deze producten voor (event)cateraars heel gemakkelijk en aantrekkelijk te maken.
Eventcateraars kunnen als Supporter, Partner of Ambassadeur aan Biodiversiteit op je Bord deelnemen. Voor Supporters is er een laagdrempelig instapniveau, voor Partners en vooral Ambassadeurs gelden meer voorwaarden.
Ben jij een festival of event organisator en vind jij biodiversiteit belangrijk, deel dit artikel met al je (vooruitstrevende) cateraars om zich aan te melden. Meedoen aan dit programma geeft cateraars toegang tot een netwerk van gelijkgestemde, kennis, training en publiciteit.
Dutch Cuisine is een organisatie van en voor de bewuste chef. Een chef die nadenkt over een toekomstbestendig voedselsysteem en hierin positief wil bijdragen. Dutch Cuisine werkt in het programma samen met diverse partners, zoals Bookdinners, Food Inspiration, Gastvrijheid in Bedrijf, Ministerie LNV, Wereldnatuurfonds, Naturalis, Bionext, Caring Farmers, Deltaplan Biodiversiteitherstel, Vogelbescherming en diverse horecagroothandels, provincies en gemeenten.