Maak kennis met Expert Toegankelijkheid: Leyla Çinibulak
Green Events lanceerde op 17 februari een online kennisplatform: Green Events Network. In deze interviewreeks vertellen onze Experts meer over hun kennis en idealen, en waar ze als duurzaamheidprofessional mee bezig zijn. In dit interview stellen we je voor aan Leyla Çinibulak.
Om te beginnen: waarom is het belangrijk dat evenementen toegankelijker worden voor mensen met een fysieke, sensorische en/of cognitieve beperking?
Op evenementen en vooral festivals is er een positieve vibe. Ontspanning, inspiratie en openheid. Mensen komen om te genieten van de sfeer, muziek en dance, eten én om anderen te ontmoeten. In één dag of weekend ben je allemaal onderdeel van dezelfde muziekfamilie. Het gaat om een gedeelde interesse: samen genieten van de kracht van muziek en dansen. Ikzelf kan mij geen leven zonder (muziek)festivals voorstellen. Al sinds mijn kinderjaren. Juist in deze open en verbindende omgeving wil je dat niemand uitgesloten wordt. Dus ook geen uitsluiting van mensen met een beperking. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat ook mensen met een beperking zich welkom op een festival voelen. Dat de zichtbare en onzichtbare drempels voor hen niet meer zijn.
HandicapNL maakt zich daarom sinds 2019 hard voor toegankelijke, inclusieve festivals met het programma Onbeperkt Feest. In 2022 hebben we samen met Green Events de Onbeperkt Feest-belofte gelanceerd op ADE Green. Een groep van 10 toonaangevende festivals nemen het voortouw in het toegankelijk maken van festivals. Dit doen zij door als koplopers aan te sluiten bij de ‘Onbeperkt Feest’-belofte. Deze festivals zijn: Awakenings, Amsterdam Roots Festival, Straf_Werk Festival, Oerol, Milkshake, Paaspop, Bevrijdingspop Haarlem, Amsterdam OpenAir, De Opwekking, Wonderfeel en Grachtenfestival. Steeds meer festivals willen zich nu aansluiten. Dat is goed nieuws!
Uiteraard zijn er festivals die al veel doen op het gebied van toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Maar zij hebben ook andere uitdagingen sinds de corona periode. Het zou heel jammer zijn als hun initiatieven en fantastische inzet vrijblijvend zijn. Daarom bundelen we onze krachten en willen we samen met de festivalorganisatoren naar een structureel toegankelijk en inclusief festivalaanbod.
Wat zijn de meest gehoorde vooroordelen op dit vlak, en waarom kloppen ze niet?
Dat het vooral om fysieke toegankelijkheid gaat. Toegankelijkheid gaat ook om gastvrijheid oftewel sociale toegankelijkheid. Dat mensen met een beperking zich welkom voelen door de ontvangst en bejegening. En op een manier geholpen worden waarin hun zelfstandigheid en waardigheid voorop staan en niet hun beperking. Dit kun je bereiken met de inzet van een groep vrijwilligers die de doelgroep goed kent. We hebben een getraind vrijwilligersteam dat ingezet word op essentiële plekken om gasten te ondersteunen. Daarnaast is de digitale toegankelijkheid heel belangrijk, misschien wel het belangrijkste om mee te beginnen. Heb je op je website toegankelijke informatie staan welke festivalonderdelen en -terreinen wel of niet toegankelijk zijn? En is deze digitale informatie ook toegankelijk voor blinden en doven? Informatie van tevoren is belangrijk zodat de doelgroep zich kan voorbereiden en ingesteld is op de (on)mogelijkheden. Naast digitale toegankelijkheid is het ook belangrijk dat een gebarentolken of een begeleider niet hun entreeticket hoeven te betalen. Ik heb het over de financiële toegankelijk. Zo zijn er vele vormen van toegankelijkheid.
Wat kunnen organisatoren doen om een evenement toegankelijk te maken?
Samenwerken en elkaar inspireren. Laten zien dat het mogelijk is om een festivalbeleving aan iedereen te bieden, dus ook de mensen met een beperking. Dat kan bijvoorbeeld in Onbeperkt Feest-belofte. Als festivalorganisator kun je niet gelijk alles in orde te hebben. Dat hoeft ook niet. Het is een proces. Het gaat om een mindset en stapsgewijs je bewegen naar een écht toegankelijk en inclusief festival. Samen. Met elkaar. En met de inzet van ervaringsdeskundigen en hun belangenorganisaties. En waar nodig met overheidsbeleid dat de festivalsector stimuleert en ondersteunt.
Wat zijn je beste praktische tips voor evenementen?
Probeer bij de opzet van je festival al rekening te houden bij de inkoop van je materialen voor de gehele doelgroep beperkt en onbeperkt. Probeer zaken zoveel mogelijk aan te sluiten bij je reguliere processen. Koop samen met andere festivalorganisatoren middelen in voor mensen met een beperking, dan ben je vaak goedkoper uit. Laat bijvoorbeeld samen een lage bar bouwen die je allemaal kunt gebruiken. Leer vooral van elkaars do’s en dont’s. Vraag advies, soms lijken zaken veel ingewikkelder dan ze zijn. Ook goede screening van de gasten vooraf is belangrijk. Communiceer goed wat je iemand met een beperking te bieden hebt en waar je niet in kunt voorzien. Dat scheelt veel teleurstelling en hiermee laat je een ander zelf bepalen of het passend is om te komen. Festivalgasten die extra behoeften hebben konden afgelopen jaren bij hun ticketaankoop deze behoeften aangeven. Zo konden wij zorg op maat leveren. Soms door inzet van medisch personeel maar vaak ook gewoon door het inzetten van vrijwilligers die een helpende hand bieden. En belangrijk, hoe goed je ook je best doet 100% tevredenheid is niet haalbaar.
Waar mogen mensen je voor benaderen? Welke vraagstukken kun jij oplossen?
Met het team toegankelijke festivals binnen HandicapNL kunnen we festivalorganisatoren op maat advies geven. We kunnen een locatiebezoek afleggen en samen met jou kijken naar passende oplossingen. Soms kunnen wij met een team vrijwilligers extra care faciliteiten tijdens festivals verzorgen. Mocht je een specifieke vraag hebben die echt gespecialiseerd is, kunnen we je in contact brengen met een specialist. De festivalorganisatoren die als koploper bij Onbeperkt Feest aangesloten zijn, worden extra ondersteund met kennis, netwerk, vrijwilligers, advies bij financiering en soms tijdelijke financiering van middelen. Ik verzamel jullie vragen hier en zorg dat je via mij of één van de collega-teamleden antwoord op je vraag hebt ontvangen.
Meer leren over hoe je jouw evenement toegankelijker kunt maken? In ons Green Events Network krijg je toegang tot een guide, waarin we dieper ingaan op dit thema. Daarnaast organiseren wij regelmatig verschillende Expertise Sessies.
Ben jij een event professional en wil je 365 dagen per jaar antwoord op vragen over diversiteit en inclusie bij festivals? Word dan Member van het Green Events Network!