Wereldwijd verbruiken we meer natuurlijke grondstoffen dan de aarde per jaar kan voortbrengen. Deze grondstoffen worden onder andere gebruikt als brandstof voor energie, voor voedselproductie en voor het vervaardigen van materialen waar producten van gemaakt worden. Overmatig grondstoffengebruik leidt onder andere tot uitstoot van emissies, bodem- en waterverontreiniging en ontbossing. Ook veroorzaakt het een enorme afvalproductie. Dit vraagt om een andere aanpak: Van ‘Take, Make and Waste’ naar een circulair systeem waarin producten en materialen zó zijn ontworpen, dat ze kunnen worden hergebruikt met zo min mogelijk waardeverlies en zonder schadelijke impact op het milieu.
Transition to tap water at events – A step towards sustainability
At ADE Green, Dopper and Green Events introduced the “Tap water at clubs and festivals” model, a practical guide designed to help organisers take the next step towards future-proof events. It’s a simple yet powerful solution: transitioning from offering bottled
Vision 2025’s Chris Johnson on why a materials policy is key to sustainable waste management
Event organizers must prioritize sustainable material management early. Vision 2025 provides tools, including the Sustainable Materials and Waste Toolkit, to help festivals reduce waste, improve recycling, and manage materials efficiently.
Tackling Vapes and Electrical Waste at Events
Material Focus has published the 'Vapes and Electricals Briefing for Festivals and Events'. Find out the how's & why's in this article from Vision2025.
Van Afval naar Grondstof: een actueel overzicht
Volgens het Grondstoffenakkoord moeten wij in 2030 een halvering van het gebruik van grondstoffen hebben bereikt, en in 2050 een volledig circulaire economie. In dit artikel geven we samen met VANG Buitenshuis een overzicht van bestaande regelgeving, ontwikkelingen in de
Webinar Replay for the Materials & Waste Management Toolkit
Vision: 2025’s Sustainable Materials & Waste Management Toolkit created in collaboration with Julie’s Bicycle was launched earlier this month at the AIF congress and an online webinar.
Re-watch: Bamboo is Booming: building Climate-Positive events at ADE Green ’23
This ADE Green program explored how bamboo can shape the European events industry in the next decade when it comes to scenic design, regenerative farming and socio-economic factors. Rewatch it now!
Meest gestelde vragen & antwoorden over de Single Use Plastics regelgeving
Sinds 1 juli 2023 is de Single Use Plastic (SUP) regeling van kracht. Hergebruik wordt daarmee de nieuwe norm. Vanaf 1 januari 2024 hebben evenementenorganisatoren de keuze uit hergebruik van bekers en servies, of hoogwaardig recyclen. De regeling is deels
Webinar: Wegwerpplastic op evenementen, van regelgeving tot praktijk
Tijdens deze interactieve online bijeenkomst op 30 november (11.00-12.30) kom je alles te weten over de nieuwe regelgeving en de mogelijkheden (en onmogelijkheden) in de praktijk.
Statiegeld Nederland lanceert activatiepakket voor evenementen
Om zwerfafval tegen te gaan, zit er sinds 1 april 2023 statiegeld op blikjes. Wij spraken met Jolijn Keesmaat van Statiegeld Nederland om meer te weten te komen over de activaties die Statiegeld Nederland op evenementen organiseert.
Glastonbury’s mushroom mycelium pavilion explores sustainable stage design
Simon Carroll has created the spiralling Hayes Pavilion from salvaged timber and mycelium to challenge the industry's over-reliance on polystyrene foam.
Servies op evenementen: wegwerp, hergebruik of composteerbaar?
Binnenkort geldt een nieuwe wetgeving voor het gebruik van plastic bakjes en borden op festivals. Lees in dit artikel wat dit betekent voor evenementen.
Wegwerpplastic op Evenementen: toolkit en online informatie
De Toolkit Wegwerpplastic Op Evenementen staat nu online en is gratis te downloaden voor iedereen. Geschreven door experts uit het veld, met belangrijke inzichten over de nieuwe regelgeving voor evenementenorganisatoren.
Green Festival Stories: Materials and Waste
Find guidance and inspiration on how festival organizations can reduce waste in four case studies selected by Future Festival Tools.
Festival camping afval: Vijf oplossingsrichtingen
Campingafval op festivals is een ingewikkeld onderwerp. In dit artikel bespreken we vijf mogelijke oplossingen.
Meld je nu aan voor de spoedcursus wegwerp plastic!
Je moet snel aan de slag met een afvalvrij bekersysteem – behoorlijk ingewikkeld. In onze spoedcursus leer je wat te doen, en geven onze experts antwoord op al je vragen. Meld je snel aan!
Herbruikbaar servies op festivals? Dit zijn de praktijklessen van DGTL, Castlefest en ITGWO
Kun je naast bekers ook al het andere servies herbruikbaar maken? Die vraag stond centraal tijdens een grote pilot afgelopen zomer, en de resultaten lees je nu terug.
Webinar recap & update: Wegwerp plastic op evenementen, van regelgeving tot praktijk
In deze recap bespreken we de belangrijkste vragen, antwoorden en conclusies. Ook delen we aanvullende informatie die bij kunnen dragen aan de aanpak van wegwerp plastic op jouw evenement.
Webinar recap & update: Wegwerp plastic op evenementen, van regelgeving tot praktijk
In deze recap bespreken we de belangrijkste vragen, antwoorden en conclusies. Ook delen we aanvullende informatie die bij kunnen dragen aan de aanpak van wegwerp plastic op jouw evenement.
No excuse for Single Use! Waarom je in 2023 moet overstappen naar hergebruik
Plastic voor eenmalig gebruik: een wereldwijde bedreiging voor het milieu. Toch denken consumenten vaak dat het recyclen van single-use plastic duurzamer is dan hergebruik van plastic verpakkingen. Helaas zijn ze op het verkeerde been gezet! In dit artikel lees je
Vierdaagsefeesten deelt eerste resultaten bekersysteem: 58% werd volledig gerecycled
De organisatie ziet de recyclingpercentage als een geweldig compliment aan alle bezoekers en alle ondernemers die het systeem hebben omarmd, en ziet het als een enorme stap vooruit om hun afvalberg te verkleinen.
Plastic Promise voor beleidsmedewerkers: wegwerp plastic bij evenementen
De regelgeving rondom wegwerpplastic veranderd binnenkort. Maar zijn organisatoren in jouw gemeente hier al op voorbereid? Hoe zit het met stadsbrede evenementen? Hoe kunnen Rijksoverheid, gemeenten en evenementen het beste samenwerken? Dat zijn de vragen die centraal staan in
Webinar: Wegwerpplastic op evenementen, van regelgeving tot praktijk
Op 29 november van 11.00 – 12.45 vindt het Webinar 'Wegwerpplastic op evenementen, van regelgeving tot praktijk' plaats. Deelname is gratis, lees hier verder.
Circulaire bekersystemen in het nieuws
Laura van de Voort mocht iets vertellen over retoursystemen voor plastic bekers aan NOS, en de bijdrage is nu terug te zien en te lezen.
Maak kennis met Club Expert Circulariteit & Impact Meten: Mitchell van Dooijeweerd
In dit interview stellen we je voor aan Mitchell van Dooijeweerd. Als Member van de Club kun je bij Mitchell terecht met vragen over impact meten en compenseren op een evenement.
Verbod op wegwerpplastic vanaf 2023: Veelgestelde vragen en antwoorden
Vanaf 2024 geldt een verbod op single use Plastics: hergebruik wordt de norm. In dit artikel zetten wij veelgestelde vragen en antwoorden, en de belangrijkste conclusies van de nieuwe regeling op een rijtje.
Maak kennis met een Club Expert Materiaal & Plastic: Leonie Boon
Lyke Poortvliet gaat in gesprek met duurzaamheidsrebel Natascha Kooiman. Als Expert bij Club Green Events staat Natascha met antwoorden klaar voor Members van de Club over duurzame en gezonde voeding op evenementen.
Webinar recap: Wegwerp plastic op evenementen: regelgeving & praktijkcases
Samenvatting van het webinar over wegwerp plastic van 11 november 2021
Het circulaire bekersysteem van Formula 1 Heineken® Dutch Grand Prix, dit is hoe het werkt.
Het eerste grote sportevenement in Nederland met een recyclebaar bekersysteem.
Elrow makes circular magic happen!
In gesprek met Mitchell van Dooijweerd van Revolution Foundation over de circulaire aanpak van Elrow.
Alles wat je moet weten over een recyclebaar bekersysteem op evenementen
Praktische handvatten, tips en beschikbare oplossingen om een recyclebare beker hoogwaardig te kunnen recyclen.
Institute for Sustainable Events launches course program
Institute for Sustainable Events launches a brand new course program with videos, templates, checklists, and tools.
Meadow in the Mountains aim to compost and recycle 100% of waste in 2022
In this case study the team at MITM share the findings from their 2019 annual report and their plans for the 2022 edition – from reducing waste to landfill by aiming for 100% compostable and recyclable waste – to harvesting
Factcheck Plastic Promise: waarom herbruikbare bekersystemen wel duurzaam, praktisch en betaalbaar kunnen zijn
Laura van de Voort (Projectmanager Plastic Promise) sprak een aantal experts over de ontwikkelingen, en tackelt een aantal veelgehoorde bezwaren
FAQ: statiegeld op kleine flesjes & evenementen
Vanaf 1 juli gaat het nieuwe statiegeldsysteem voor kleine flesjes in werking, dit zijn de meest gestelde vragen & antwoorden voor evenementen.
Sustainable Sourcing Guidelines for branding and signage materials
De Ocean Race, IOC, FIFA en UEFA werkten samen om kennis te delen over duurzame bewegwijzering en merkmaterialen voor evenementen.
Statiegeldverplichting op kleine flesjes, wat betekent dit voor jouw evenement?
Waar dien je als organisator of horeca producent rekening mee te houden? We zetten de belangrijkste punten op een rijtje.
Borg versus retourmunt, wat is de beste oplossing voor jouw evenement?
Lees hier meer over de voor- en nadelen van verschillende soorten retoursystemen.
Webinar recap: Alles over afvalvrije bekersystemen voor evenementen
Wat is een afvalvrij, oftewel circulair, bekersysteem? Waarom zou je daar nu mee aan de slag gaan? En hoe pak je dat aan? Tijdens het webinar ging onze host Erwin Roodhart (Ondernemend Leiden) in gesprek met verschillende experts en ervaringsdeskundigen
Biobased, biologisch afbreekbaar of composteerbaar?
Laura van de Voort projectmanager van Plastic Promise ging in gesprek met Jelmer Vierstra (Natuur & Milieu) en Agnieszka van Batavia (The LCA Centre) over de feiten en fabels van biobased, biologisch afbreekbaar en composteerbare materialen.
Herbruikbare of recyclebare bekers op evenementen, wat is de meest duurzame keuze?
Een wetenschappelijk onderzoek naar de milieueffecten van verschillende soorten plastic drinkbekers voor evenementen.
Een plasticvrij festival; MOMO Fabrique laat zien dat het kan!
Motel Mozaique organiseert een Corona-proof én duurzaam festival: MOMO Fabrique. We gingen in gesprek met Kelly Leeuwis, zakelijk directeur van MOMO.
In vier webinars: Alles over een afvalvrij bekersysteem voor evenementen
Leer in deze vierdelige webinar-serie alles over het gebruik van herbruikbare en recyclebare bekers. Tot eind 2020 is de serie terug te kijken.
Webinar deel 1: Wat is een Afvalvrij Bekersysteem?
4 juni start de vierdelige webinar-serie over het gebruik van herbruikbare en recyclebare bekers. Wil je hier alles over weten? Schrijf je dan nu in.
Webinar deel 2: Best Practice Herbruikbare Bekers: Gemeente Leiden
Hoe creëer je als organisatie draagvlak om over te stappen op het gebruik van herbruikbare bekers bij stadsbrede evenementen? Hoe kom je samen tot één werkbaar statiegeld-bekersysteem met herbruikbare bekers? Schrijf je nu in voor deel 2
The Results of Plastic Promise 2019!
These are the results of Plastic Promise 2019: a new standard has been set for Dutch events: reuse or recycling!
Het Circulaire Bekersysteem van Plastic Promise
Dit waren de resultaten van Plastic Promise 2019. Een nieuwe norm voor Nederlandse evenementen is gezet: hergebruik of recycling!
Zwarte Cross: echt scheiden was nog nooit zo makkelijk
Samen met andere pioniers uit de eventindustrie bekijkt Zwarte Cross naar hun plastic recyclingproces. Maar dat is niet het enige wat de organisatie doet om te verduurzamen. Marcus ten Zijthoff van Zwarte Cross en Mañana Mañana vertelt ons er alles
Van afval- naar grondstoffenmanagement: afval is waardevol
Leonie verteld hoe de verschuiving van afvalmanagement naar grondstoffenmanagement eruit ziet en geeft tips voor eventorganisatoren die plastic gescheiden willen houden en om willen zetten naar een waardevolle grondstof.
Stientje van Veldhoven lanceert Green Deal ‘Circular Festivals’ op ADE Green
Amsterdam, 18 oktober 2019 Staatssecretaris Stientje van Veldhoven lanceerde vandaag tijdens ADE Green de Green Deal ‘Circular Festivals’. De Green Deal is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Green Events International. De deelnemende festivals committeren zich gezamenlijk
18 oktober: lancering van Green Deal ‘Circular Festivals’ op ADE Green
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven en een internationale groep deelnemende festivals lanceren de Green Deal Circular Festivals tijdens ADE Green 2019. De deelnemende organisaties committeren zich gezamenlijk aan het doel de internationale festivalindustrie te veranderen en een voorhoederol te spelen in
Campagne ‘Never Give Up On Your Cup’ gelanceerd
Campagne Never Give Up on Your Cup, een initiatief van Plastic Promise is gelanceerd. Het doel van de campagne is het recyclen of hergebruiken van plastic bekers.
Plastic Promise roept festivalbezoekers op: ‘gooi je beker niet op de grond!’
Plastic Promise lanceert campagne 'Never Give Up On Your Cup'
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven ondertekent samen met Plastic Promise deelnemers en 64 andere koplopers Plastic Pact NL
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven ondertekent samen met Air Events, Mojo Concerts , Apenkooi, Vierdaagsefeesten, Vrumona, Coca-Cola, Bar-le-Duc, Heineken, Grolsch, Inbev en Green Events Nederland het Plastic Pact NL.
Plastic Promise op Amsterdam Dance Event door Stientje van Veldhoven en Sam Feldt gelanceerd
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat en DJ Sam Feldt hebben zojuist samen met o.a. AB InBev, Air Events, Amsterdam Dance Event, Eurosonic Noorderslag, Coca-Cola, DGTL, Grolsch, Gemeente Amsterdam, Heineken, ID&T, Lipton en Vrumona de campagne om verantwoord
Toolkit Afvalvrije Festivals nu te downloaden
De Toolkit Afvalvrije Festivals is drie jaar aan kennis en ervaring, gebundeld in één document. Deze kennis is opgedaan in de Green Deal Afvalvrije Festivals, die drie jaar geleden werd gesloten met een aantal koplopers uit de evenementenindustrie.
Green Events in gesprek met de NOS
Schone festivals zijn leukere festivals. We gingen in gesprek met NederlandSchoon over het belang van schone festivals, duurzaamheid en kennisdeling.
5 guidelines voor een circulair festival
Festivals vormen perfecte 'city-like' proeftuinen voor circulairiteit en upcycling. Maar hoe?
ID&T maakt festivalwereld duurzaam
Festivalliefhebbers kunnen deze zomer weer hun hart ophalen. Ieder weekend kun je wel ergens genieten van een strakke line-up op een tijdelijke, vaak sprookjesachtige locatie. Sinds een aantal jaar zie je op zo’n feest steeds meer duurzame alternatieven voorbij komen.
Staatssecretaris Mansveld en Nederlandse festivals gaan voor afvalvrij
Amsterdam - Tijdens ADE Green op 14 oktober ondertekende staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) samen met acht grote Nederlandse festivalorganisatoren de Green Deal Afvalvrije Festivals. Amsterdam Open Air, DGTL, Extrema Outdoor, Into The Great Wide Open, Mysteryland, Solar Weekend,
Organisatoren streven door middel van een unieke samenwerking naar afvalvrije festivals
Donderdag hebben we op Eurosonic-Noorderslag aangekondigd dat we in samenwerking met koplopers in de evenementensector; Pinkpop, Mysteryland, Welcome to the future, Zwarte Cross, Extrema Outdoor, Solar weekend, Into the great wide open, DGTL en Amsterdam Open Air gaan werken aan
Naar schatting blijft zo’n 20% van de tenten achter op de festivalcampings, wat kunnen we hier aan doen?
Het is een doorn in het oog van iedere festivalorganisator; de enorme berg met achtergebleven tenten, stoelen, zeiltjes, slaapzakken, tafels en ga zo maar door. Het is niet alleen heel veel extra afval maar ook nog eens nauwelijks te scheiden