De afgelopen eeuw zijn de mogelijkheden qua gezondheidszorg, medicijnen, vaccins, veiligheid en de bereikbaarheid van gezond voedsel wereldwijd toegenomen. Toch zijn veel mensen verre van gezond. Om je een idee te geven: sinds 1975 is het aantal mensen met obesitas wereldwijd verdrievoudigd, voelt 18% van de mensen in Europa zich sociaal geïsoleerd en treffen longproblemen en welvaartsziekten zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekten mensen van jong en oud. Hiermee staan welvaartsziekten in de top 3 van overlijdensrisico’s. Dit kan voorkomen worden door een gezondere levensstijl. Een levensstijl waarbij hoofdzakelijk plantaardig onbewerkt voedsel wordt gegeten, veel dagelijkse beweging is, voldoende wordt geslapen, ruimte is voor zingeving en geleefd wordt in een sociale, schone omgeving. Met aandacht voor zowel de fysieke, mentale als spirituele gezondheid.
Welke invloed hebben evenementen op gezondheid en welzijn
Evenementen hebben de kracht om mensen te verbinden, activeren en inspireren. Een evenement kan zo een positieve bijdrage leveren aan de mentale en fysieke gezondheid van haar bezoekers. Ook raken mensen door events vaak geïnspireerd om zich op zakelijk of persoonlijk vlak te ontwikkelen. Bijvoorbeeld op het gebied van voeding, persoonlijke ontwikkeling en duurzame bedrijfsvoering.
Verantwoorde bedrijfsvoering
Anderzijds heeft een evenement mogelijk ook een negatieve impact op de gezondheid van haar medewerkers. Denk hierbij aan stress, oververmoeidheid en burn-out. Het is daarom belangrijk de mensen binnen de eigen organisatie zowel emotioneel als fysiek te ondersteunen. Dat is bevorderlijk voor een sterk en veerkrachtig team.
Gezonde bezoekers
Ongezond eten, roken, drugsgebruik, slechte luchtkwaliteit en geluidsoverlast. Het zijn zo maar een paar zaken waaraan bezoekers kunnen worden blootgesteld tijdens een event. De overheid pleit daarom op gemeenteniveau voor een gezonde leefomgeving. Hierbij spelen schone lucht, zo min mogelijk geluidsoverlast, meer groen voor het tegengaan hitte- en wateroverlast en voldoende fiets-en wandelgelegenheden in het groen een belangrijke rol. Op het gebied van gezondheid en preventie, wordt er door de overheid gefocust op de vermindering van roken, overgewicht en alcoholgebruik. Ook is er samen met 70 partijen en de overheid een preventieakkoord gesloten.
Hierbij een lijst met mogelijke eerste stappen om de gezondheid van je organisatie, bezoekers en mensen die werkzaam zijn in de gehele keten te verbeteren:
Organisatie
- Ga na welke gezondheidsrisico’s er spelen binnen de organisatie, je bezoekers en hoe zou je deze kan verminderen. Denk hierbij aan stress, middelengebruik, eenzaamheid, gemis aan zingeving, ongezond eetpatroon en slaaptekort.
- Zorg ook gedurende het jaar voor de mentale en fysieke gezondheid van medewerkers.
- Biedt je bezoekers alcoholvrije alternatieven aan.
- Overweeg geen sigaretten te verkopen op je evenement (lees hier meer).
- Biedt gezond en voedzaam eten en drinken aan. Denk hierbij ook aan (kraan)water.
- Geef medewerkers de kans om talenten te ontwikkelen en ondersteun ze bij persoonlijke ontwikkeling
- Creëer veilige werkomstandigheden op het evenement én tijdens de op- en afbouw.
- Maak realistische roosters met voldoende rustmomenten.
- Informeer over gezondheidsrisico’s (geluid, bouw en machines).
- Onderzoek hoe je je organisatie diverser en inclusief kan maken.
Bezoekers en omgeving
- Informeer je bezoekers over gezondheidsrisico’s (weersomstandigheden, geluid, seks, drugs & alcohol)
- Inspireer, informeer en/of activeer je bezoekers over gezond eten en bewegen.
- Introduceer manieren om het welzijn te verbeteren zoals meditatie, yoga en coaching.
- Betrek de buurt bij je evenement, organiseer een bijeenkomst, of geef hen iets terug in de vorm van extra groen, een verbeterd fietspad, een watertappunt of openbaar kunstwerk.
- Onderzoek hoe je het evenement toegankelijk en inclusief kan maken.
- Reduceer lokale emissies door duurzame energie– en mobiliteitsplannen.
- Verminder zwerfafval in de omgeving met een gedegen grondstoffenplan.
Keten van diensten & producten
- Onderzoek of de producten op je evenement gemaakt zijn onder goede arbeidsomstandigheden (voorkom illegale- en kinderarbeid, oneerlijke prijzen, extreem lange werkdagen, gevaarlijke omstandigheden).
- Ga in zee met leveranciers die eerlijke prijzen en werkomstandigheden vooropstellen. Voor kleding zijn er verschillende certificeringen.
- Werk samen met Social Enterprises voor het bestellen van merchandise en relatiegeschenken.
- Reduceer indirecte emissies door duurzaam eten, drinken en grondstoffen.
Vind in de Url Index met organisaties en bedrijven die je kunnen helpen evenementen duurzamer & socialer te organiseren.