TOP

Doe mee aan het Fair Practice Lab | Duurzaamheid

Wil je meedenken: wat is de impact van duurzamer werken op de Fair Practice Code?

Wij zijn op zoek naar mensen in culturele organisaties met ambities op het gebied van zowel de Fair Practice als ecologische duurzaamheid. Die net als wij willen toewerken naar een eerlijke en toekomstbestendige cultuursector.

Transitie

De transitie naar een duurzamere sector vergt op meerdere vlakken een andere manier van denken. Het vraagt een open houding ten aanzien van verandering, en het kan ook verschuiving van middelen betekenen. Culturele en creatieve organisaties doen hun best om zich te verhouden tot meerdere codes – zoals de Fair Practice Code – om gezamenlijk aan een toekomstbestendige sector te werken.

Daarbij moeten we ons ook verhouden tot ecologische duurzaamheidsopgaven. Van prijzige investeringen in klimaatadaptatie van gebouwen tot radicaal andere vormen van programmeren: iedere keuze is een afweging hoe en waar we beschikbare middelen inzetten. Denk aan: de keuze voor minder (blockbuster)tentoonstellingen, zodat er meer tijd is voor verdieping. Of: de keuze voor duurzamere en dus ook langzamere reisbewegingen, die dan leiden tot rustigere reisschema’s. Maar ook: kunnen gezelschappen die extra reistijd wel doorbetalen, en zijn er vanwege minder presentatiemomenten ook minder opdrachten voor makers?

FAIR PRACTICE CODE LAB | Duurzaamheid

In opdracht van Kunsten ’92 organiseren wij het Fair Practice Code Lab | Duurzaamheid. Hierin gaan we samen met culturele en creatieve organisaties dieper in op de knelpunten en ook de kansen die deze gecombineerde opgaven opleveren. Wat zijn de onderwerpen waarin de bedrijfsvoering van jouw organisatie of gezelschap vastloopt? Heb jij goede suggesties voor oplossingen waarmee je onze sector kunt inspireren? Kom dan ook!

Deelnemers gaan aan de slag met actuele voorbeelden vanuit hun eigen organisaties. Uitkomsten en inzichten uit het Lab worden vervolgens meegenomen in de doorontwikkeling van de Fair Practice Code. En zij vormen input voor de Duurzaamheidsladder Cultuur (DLC*, die parallel wordt ontwikkeld door Green Events in opdracht van OCW.

Voor wie

Wij zijn op zoek naar mensen die werken in organisaties met ambities op het gebied van zowel Fair Practice als ecologische duurzaamheid. We streven naar een brede afspiegeling van de culturele sector en zijn daarom op zoek naar mensen vanuit de breedte van de sector – van musea, concertzalen en poppodia tot theater- en dansgezelschappen en erfgoedinstellingen.

Aanmelden

Jouw organisatie aanmelden om mee te doen? Meld je vóór 14 april a.s. met een korte toelichting van max 100 woorden waarom jullie dit onderwerp van belang vinden. Neem bij vragen contact op met info@kunsten92.nl.

Informatie over het programma, aanmelden en de voorwaarden vind je via de onderstaande knop:

Programma

Het DIY Fair Practice Lab
April tm mei 2025 – moment en locatie zelf te bepalen, 1 dagdeel
Deelnemende organisaties ontvangen allen de Fair Practice Code DIY workshop. Deze wordt door de organisatie of binnen het team uitgevoerd. De uitkomst is een Fair Practice Code statement. Lees hier meer informatie over de workshop.

Live workshop

Woensdag 28 mei 2025, 14.00 – 17.00, Amsterdam
Vanuit iedere organisatie komt 1 deelnemer naar de live workshop. Tijdens het Lab leggen we de Fair Practice statements en de Duurzaamheidsladder Cultuur naast elkaar. Samen bespreken we de resultaten, ondersteunen we met expertise en geven we ruimte voor de dialoog hoe duurzamere werkpraktijken kunnen worden verweven met de Fair Practice Code.

Online terugkombijeenkomst

Dinsdag 24 juni, 10.00 – 12.00, online
Een online moment om met deelnemers te bespreken waar ze tegenaan lopen bij het implementeren van de ideeën en acties die tijdens de live sessie zijn ontstaan. Ook kijken we samen op welke manier de Fair Practice Code een uitdaging of ondersteuning vormt in dit proces. Daarbij leggen we de duurzame richtlijnen voor die in de doorontwikkeling van de Fair Practice Code worden opgenomen.

Voorwaarden

Aan dit Lab zijn geen kosten verbonden, wel vragen we commitment om de drie sessies actief bij te wonen.
Deelnemers aan de live bijeenkomst en het online terugkommoment dienen nauw betrokken te zijn bij de kernactiviteiten en bedrijfsvoering van de organisatie namens wie ze de bijeenkomsten bijwonen, om met kennis te kunnen praten over duurzaamheid en arbeidszaken die tijdens de sessies voorbijkomen.

lili@greenevents.nl