TOP

Duurzaamheidspact verdubbelt op ADE: 43 Europese festivals slaan handen ineen

23 Europese festivals hebben zich op de ADE Green-conferentie op vrijdag 21 oktober in Amsterdam aangesloten bij Green Deal Circular Festivals, het Europese samenwerkingsverband van koplopers voor een duurzame festivalsector. Door bij te tekenen is het aantal deelnemende partijen in één klap meer dan verdubbeld tot 43 festivals uit 14 landen. Nieuw op ADE Green is ook de samenwerking tussen festivals en steden om hun impact in de circulaire en klimaatneutrale transitie te vergroten.

Green Deal Circular Festivals

De Green Deal Circular Festivals (GDCF) stimuleert duurzame innovatie en samenwerking in de Europese festivalwereld. Deelnemende Nederlandse en Europese organisaties werken samen in deze Green Deal om in 2025 circulair en klimaatneutraal te kunnen zijn. De partijen richten zich hierbij op vijf thema’s: energie, eten en drinken, reizen en transport, materialen en water. De GDCF wordt ondersteund door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

 

Festivals en steden maken samen impact

In de strijd tegen de klimaatcrisis is verduurzaming een wereldwijde noodzaak. Veel winst valt te behalen in steden, waar ruim 70 procent van de wereldbevolking woont. Festivals bieden met hun grote bezoekersaantal, afgebakende tijdsduur en ruimte de perfecte plek om verduurzamingsinnovaties te testen en mensen en sectoren te inspireren. Op ADE Green trekken festivals uit de GDCF, de gemeente Amsterdam en andere Europese steden en regio’s samen op om kennis en ervaringen te delen en hun impact vergroten. Als innovators en living labs vormen festivals zo een opmaat naar concrete innovaties in steden.

 

Van campingafval naar campingtafel

Tijdens ADE Green presenteerde Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg de eerste circulaire campingtafel, gemaakt van gerecycled campingafval van de laatste editie van Lowlands. De campingtafel kwam tot stand tijdens een pilot in het kader van de Green Deal Circular Festivals, waarin Lowlands samenwerkte met UPPACT en Innofest. Tijdens de pilot is de technologie getest om campingafval van festivals hoogwaardig te hergebruiken voor materialen die kunnen worden gebruikt voor volgende edities. Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg: “Wat nu op Lowlands gebeurt is door de samenwerking in de GDCF straks gemeengoed op Europese festivals en hopelijk in de hele maatschappij. Wat op Lowlands kan, kan overal.” Ook staatssecretaris Vivianne Heijnen onderstreept het belang van circulariteit: “Dit is een goed voorbeeld van circulaire economie in de praktijk. Het is mooi om de innovatieve kracht van de sector te zien. De samenwerking met festivals is een goed voorbeeld voor andere sectoren.”

Deelnemende festivals

De 23 nieuwe partijen zijn Amsterdam Dance Event, Awakenings Festival, Awakenings Summer Festival, Boom Festival, Castle Fest, Department Festival, EXIT Festival, Georgie’s, Komm schon Alter, Lago Lago, Le Guess Who?, Meadows in the Mountains, Mysteryland, NorthSide, Oranjebloesem, Øyafestivalen, Paradise City Festival, Pohoda Festival, Sziget Festival, Welcome to the Village, Wild Paths Festival en Wonderfeel. De festivals Amsterdam Open Air, Best Kept Secret Festival, Boardmasters, Body & Soul, Boomtown, DGTL Amsterdam, Down The Rabbit Hole, Eurosonic Noorderslag, Into The Great Wide Open, Lowlands, Mañana Mañana, Milkshake Festival, North Sea Jazz, Pukkelpop, Roskilde Festival, Shambala, Superbloom, Vierdaagsefeesten, We Love Green en Zwarte Cross namen al deel aan de GDCF.

Driving environmental & social change in the event industry

luisehartel@gmail.com