TOP

Maak kennis met Club Expert Toegankelijkheid: Dionne Dijkman

Green Events lanceerde op 17 februari een online kennisplatform: Club Green Events. In deze interviewreeks vertellen onze Experts meer over hun kennis en idealen, en waar ze als duurzaamheidprofessional mee bezig zijn. In dit interview stellen we je voor aan Dionne Dijkman. Als Member van de Club kun je bij Dionne terecht met vragen over de toegankelijkheid op een evenement, en kan je deelnemen aan de Expertise Sessie Toegankelijkheid op 21 april.

De Areas of Impact van Green Events omvatten belangrijke thema’s voor de duurzame evenementenbranche. Het is niet voor niets dat we Diversiteit & Inclusie daarin meenemen: ook duurzame evenementen moeten een afspiegeling zijn van de maatschappij. Maar hoe zorg je ervoor dat iedereen bij een festival aanwezig kan zijn? Om organisatoren daarbij te ondersteunen lanceerde HandicapNL het programma Onbeperkt Feest. Dionne is verantwoordelijk voor het programma en antwoordt binnen de Club vragen van onze Members over het vraagstuk. Wij gingen met Dionne in gesprek over het belang van toegankelijkheid, en welke stappen jij kunt ondernemen.

Om te beginnen: waarom is het belangrijk dat evenementen toegankelijker worden?

Tot op de dag van vandaag is het niet vanzelfsprekend dat mensen met een handicap volwaardig mee kunnen doen in de maatschappij. Denk aan een uitdagende en normaal betaalde baan, lekker sporten, op stap gaan met je vrienden, seks of de liefde vinden. Eén van de barrières is de ontoegankelijkheid van publieke gelegenheden.
Koplopers in de evenementen- en festival sector hebben sinds jaar en dag een pioniersrol in het veranderen van maatschappelijke vraagstukken. Een duurzaamheidsplan vertaalt zich in verschillende gebieden zoals het grondstoffenbeleid, afvalverwerking, energiegebruik, recycling en mobiliteit. Het onderdeel inclusie en toegankelijkheid is vaak toch een achtergebleven kindje.

Want hoe vaak zie jij iemand met een handicap op het festivalterrein? Dit is eerder een uitzondering dan regel, toch? Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 1 miljoen mensen met een handicap op dit moment niet naar een festival kunnen en dat wel willen.

 

 

Wat zijn de meest gehoorde vooroordelen op dit vlak, en waarom kloppen ze niet?

Veel festivalorganisaties en bezoekers denken dat de festivals al prima toegankelijk zijn, en hebben vaak de eerste stappen gezet. En dat is mooi, maar nog niet genoeg.

Een toegankelijk festival vraagt meerdere aanpassingen – met een invalidetoilet en wat oprijplaten ben je er nog niet. Denk aan de juiste screening vooraf, rustruimtes, verplegend personeel dat kan helpen bij medische handelingen, toereikend sanitair begeleiding en training van de eventcrew of een overnachtingsplek op de camping. Maar ook toegankelijke informatie is voor veel mensen met een handicap een must.

Voor een persoon zonder handicap lijkt het al snel genoeg. Pas als je je écht gaat verdiepen in toegankelijkheid zie je dat het niet zo goed geregeld is. Dan is die ene oprijplaat er misschien bij de ingang, maar is de rest van het terrein een modderpoel. Of staat die invaliden-dixie in een uithoek van het terrein, of is er alleen een rolstoelplatform bij het hoofdpodium (en niet bij de 5 bij-podia) en mogen vrienden daar niet bij staan, zodat de person met handicap eigenlijk alleen zit. Het bewaren en op tijd kunnen innemen van medicijnen en een rustige plek daarvoor weten te vinden is bijvoorbeeld ook zoeken geblazen, of überhaupt van tevoren aangeven bij de organisatie dat je met een zak medicijnen komt, omdat je ze nodig hebt de dag door te komen. Het zijn ingewikkelde vraagstukken. 

Met andere woorden: je hebt op het eerste gezicht toegankelijk en écht toegankelijk. Dat is volgens mij ook de reden, en heel logisch ook, dat veel mensen de noodzaak nog niet zien.

Wat kunnen organisatoren doen om een evenement toegankelijk te maken?

Festivals en evenementen zijn een soort minimaatschappijen: in slechts een paar dagen worden complete steden opgebouwd en weer afgebroken. En net als in echte steden brengt dat uitdagingen met zich mee op het gebied van toegankelijkheid en inclusie. Maar het is ook een kans: door hun tijdelijke karakter kunnen festivals dienen als een proeftuin. 

 

Door hun tijdelijke karakter kunnen festivals dienen

als een proeftuin voor inclusie.

 

Ze kunnen ons helpen onze manier van leven opnieuw te bekijken en om te zetten in een duurzamer en socialer alternatief. Festivals hebben een grote potentie om verandering teweeg te brengen. 

Wat zijn je beste praktische tips voor evenementen?

Het is begrijpelijk dat je als organisatie van een festival door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn ook zo veel dingen om rekening mee te houden! Daarom gaat het team van HandicapNL uit van een duurzame en praktische aanpak en nemen wij de festival organisator bij de hand. We ondernemen samen de juiste stappen om het festival toegankelijk te maken voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel, blinden, doven of mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

Stel je vragen via Club Green Events zodat ik je daar op maat kan adviseren!

Waar mogen mensen je voor benaderen? Welke vraagstukken kun jij oplossen?

We stellen ons op als meewerkend partner op het gebied van de technische en logistieke service en nemen de screening van zorgbehoeftes en de communicatie met minder valide gasten uit handen. We staan schouder aan schouder met de festivalorganisatie op het gebied van PR, marketing en het vinden van zakelijke partners en sponsoren. Daarnaast voeren we een gezamenlijke lobby om de sector te inspireren óók op te staan voor een inclusief en toegankelijk festivallandschap waar iedereen welkom is.

We werken samen met een kopgroep die zich verbindt aan onze missie namelijk de Feestfabriek, Apenkooi, DGP en Agents After All. We ondersteunen praktisch, pragmatisch en financieel bij de realisatie en de financiering van het toegankelijk maken van hun festivals en zetten deze als showcases. Stel je vragen via Club Green Events zodat ik je daar op maat kan adviseren!

Op 21 april organiseren wij samen met Dionne een Club Green Events Expertise Sessie. Hier krijg je concrete handvatten voor het toegankelijk maken van je evenement, van communicatie tot terrein. Aanmelden en meer info vind je via Club Green Events.

Ben jij een event professional en wil je 365 dagen per jaar antwoord op vragen over toegankelijke evenementen? Word dan Member bij Club Green Events!

Onze communicatieduizendpoot & gepassioneerd over inclusieve duurzaamheid.

kauthar@greenevents.nl