TOP
basecampfestival

Basecamp Festival: voorbij CO2e reductie, op naar een regeneratief evenement

Onze CO2e uitstoot is maar één onderdeel van het probleem.

We staan op een kantelpunt in de geschiedenis. Wij zijn de eerste generatie die de weerslag van de klimaatverandering mee gaat maken en de laatste die het tij kunnen keren. Je voelt je misschien machteloos en onbeduidend als het gaat om de omvang van de klimaatcrisis. Hoe gaan we de planeet herstellen? Hoe pakken we ongelijkheid aan? Hoe laat je een betere Aarde achter voor toekomstige generaties? Na COP26 zie je het gesprek over de reductie van CO2 emissies en doelen als ‘Carbon Neutral’ en ‘Net Zero’ overal terug. ‘Maar we moeten uitkijken dat we geen carbon tunnel vision krijgen’ zegt  Jan Konietzko, maker van de afbeelding links. Hij pleit ervoor dat bedrijven hun ogen openen voor de reeks onderling verbonden milieu- en sociale effecten om alle kansen en waarde te benutten om de problemen op te lossen die voor ons liggen. Denk hierbij aan ongelijkheid en het uitsterven van soorten, zelfs hele gebieden.

 

 

Van duurzaam naar regeneratief 

Het regeneratieve gedachtegoed wordt gezien als de volgende stap na duurzaamheid en circulariteit. Jaren van exploitatie van natuurlijke bronnen hebben geleid tot enorme schade op de planeet. We moeten af van het idee dat ‘dingen minder slecht doen’ genoeg is. Zowel op ecologisch als sociaal vlak moeten we schade gaan herstellen. Lyke Poortvliet ging in gesprek met Sylvester Lindemulder over het regeneratieve gedachtengoed en festivals. Sylvester is ondernemer in hart en nieren. Met jarenlange ervaring in de evenementen industrie, het nachtleven en nu mede-initiatiefnemer van Basecamp Festival. Met het nieuwe festival Basecamp Festival en de bijbehorende Academy wil hij aan de regeneratieve beweging bijdragen. En als festival ecologisch en sociaal bijdragen. Lyke is mede-eigenaar van Green Events en zet haar expertise in om het festival te helpen bij de eerste stappen richting een regeneratief festival.

 

Allereerst, waarom organiseer je Basecamp Festival & -Academy?

Sylvester; Basecamp is een zelfvoorzienend Tiny House eco-park in ontwikkeling, gelegen in IJmuiden aan zee. Dit is de plek waar we de komende vijf tot acht jaar samen komen om te dansen, elkaar te inspireren, te filosoferen, te experimenteren en te dromen over een regeneratieve toekomst. Wij zijn Basecamp Festival begonnen, omdat we geloven dat we – met de juiste handvatten en een hands-on mentaliteit – het verschil kunnen maken. En omdat we ervan overtuigd zijn dat een festival kan bijdragen aan de groei van een nieuwe cultuur. Een cultuur, waarbij alles gericht is op het maken van een positieve impact; zowel sociaal, maatschappelijk, als financieel en ecologisch.

 

Welke rol hebben festivals in ons leven?

Sylvester; Festivals zijn niet meer weg te denken uit ons huidige culturele landschap. Dat waren ze overigens nooit. Ze zijn zo oud als de weg naar Rome. Zijn ze niet de ultieme plek om onze cultuur tot uitdrukking brengen en het leven samen te vieren? Om naar buiten te gaan om te dansen, weer of geen weer? Als ik voor mezelf spreek, zijn het punten op de horizon waar ik echt naar toe leef. Het zijn de momenten waar je even kunt ontladen en opladen. Maar ook waar je jezelf buiten je comfortzone plaatst. Daardoor komen delen van jezelf naar buiten die anders geen kans krijgen om zich te laten zien. Ooit sprak ik een guru uit India, die ik precies deze vraag stelde. Hij zei: “They are very important, because only in celebration we can come close to the Gods”. Mooi gezegd toch?

 

 

Kiss the Ground - Illustratie van Maggie EileenVan negatieve naar positieve impact

Waar duurzaamheid vaak gaat over het verminderen van een negatieve impact, gaat regeneratief over het maken van een positieve impact. In de landbouw is wereldwijd een regeneratieve beweging in opkomst. De film Kiss the Ground heeft hier veel bekendheid aangegeven. En ook in Nederland zijn er mooie voorbeelden als Bodemzicht en Botma. Hierbij moet wel gezegd worden dat vele inheemse culturen de regeneratieve manier van denken nooit zijn ‘vergeten’ en het belang hiervan al eeuwen uitdragen. Laten we deze oude wijsheden lenen met respect. Lees meer over “A Message from Indigenous Leaders: Why Regenerative Agriculture is Not Enough” Afbeelding links is van Kiss The Ground gemaakt door illustrator Maggie Eileen

 

 

 

 

 

Bestaan er al regeneratieve festivals? Kan een festival nu al regeneratief zijn?

Sylvester; Boom Festival in Portugal (foto rechts) is een van de weinige festivals die hierin een mooi voorbeeld geven. Ik was echt ‘blown away’ door de wijze waarop zij omgaan met het stuk land waarop ze het festival organiseren. Ik denk dat zij in opzet het dichtste bij een regeneratief festival komen. Verder is het vooral pionieren. DGTL heeft veel werk verzet en het voortouw genomen wereldwijd. Wat dat betreft hebben we het in Nederland getroffen. Een conferentie als ADE Green is al jaren de plek waar we samen leren hoe we festivals kunnen verduurzamen. Maar ook al is een regeneratief festival organiseren nieuw en uitdagend, het moet tóch kunnen. Daar gaan we bij Basecamp Festival voor. Dat betekent dat we bijvoorbeeld kiezen voor seizoensgebonden en lokale ingrediënten geproduceerd vanuit de regeneratieve landbouw. Biologisch afbreekbare stromen kunnen we kunnen direct composteren op het terrein zelf. Ook gaan we reizen met de auto naar het festival ontmoedigen door geen parkeertickets te verkopen, maar juist in te zetten op fossielvrije coach bussen en openbaar vervoer. Tot voor de deur binnen 40 minuten vanaf Amsterdam Sloterdijk. We boeken artiesten uit steden in, en rond Nederland, zodat ze met de trein kunnen komen. De manier waarop we het eten aan onze bezoekers gaan serveren is radicaal anders dan je op een festival gewend bent, met het doel verspilling tegen te gaan. Met onze bezoekers steken we de handen uit de mouwen om de biodiversiteit op en rond het terrein te versterken middels workshops en activiteiten. En voor het programma kiezen we voor een divers cultureel aanbod, omdat we een festival willen zijn waar iedereen zich welkom voelt. Dit omdat we geloven in de kracht van de hybride culturele samenleving. En ook dat is een manier om buiten je comfortzone te treden. Kennis van andere culturen verrijkt. Het is vet om te zien hoe in de elektronische muziek culturen hun eigen geluid laten versmelten. Laten we het voor het gemak elektronische wereldmuziek noemen. Check onze muzikale line-up, dan begrijp je wat we bedoelen.

 

 

Wat is je droom voor Basecamp Festival & Academy in 2025?

Sylvester; We willen klein en fijn blijven. We geloven niet zo in het adagio groter – beter – sterker, maar meer in kleiner, beter, slimmer. Dus we blijven een feest voor maximaal 5.000 mensen. Wat ik hoop is dat we in 2025 ons publiek gevonden hebben. Dat we een publiek aan ons weten te binden dat het geweldig vindt om elkaar ieder jaar op Basecamp Festival te ontmoeten. Om er geïnspireerd en opgeladen vandaan te komen; om er plannen te smeden voor een betere toekomst; om elkaar te versieren, lief te hebben en het leven te vieren; voor iedereen, en dan bedoel ik ook de natuur, toekomstige generaties op een gezonde manier.

 

 

Wat zijn in jouw ogen belangrijke voorwaarden om een regeneratief festival te organiseren?

Sylvester; Niet elke evenementenlocatie is geschikt voor een regeneratief festival model, een eigen terrein helpt daarbij zeer zeker. Dan heb je alles zelf in de hand en kun je investeringen doen voor regeneratieve oplossingen die gericht zijn op de lange termijn. Ooit vroeg een internationale promotor me om een festival voor ze te ontwikkelen. Toen heb ik na onderzoek aangegeven dat ik dit alleen wilde als ze eigen grond zouden kopen waarop we voor de langer termijn zouden ontwikkelen. Het festival is er nooit gekomen. Maar nu, jaren later is die kans er ineens. Omdat Basecamp Eco Tiny House Resort partner is, en we gezamenlijk optrekken in het regeneratief ontwikkelen van het festival. De investeringen op het terrein in windturbines, zonnepanelen en smart batteries, maakt dat we meer energie kunnen produceren dan dat we nodig hebben. Op die basis is een stuk eenvoudiger om voorbij duurzaam of zelfs circulair te denken. Ik denk dat dit een goede praktijk-case is als inspiratie voor overheden bij het inrichten van evenementenlocaties.

 

En wat zijn op dit moment de grootste obstakels om als festival regeneratief te worden?

Sylvester; Mensen die willen helpen. Er komt liefde en aandacht en dus tijd bij kijken. Dat rijmt niet altijd met de commerciële tarieven die in de markt gevraagd worden. Verder willen we graag ondersteuning bij het inzichtelijk maken van alles wat er in en uit het festival gaat, zowel qua energie als qua middelen en goederen. De data. Maar ook onze invloed op de bodem en biodiversiteit in de omgeving. Hoe kunnen we dit goed monitoren? Alleen dan krijgen we echt inzicht in onze resultaten. We moeten alles wat we doen inzichtelijk en meetbaar maken, zodat we ook leren verbeteren. De kennis die daar uitkomt kunnen we delen met andere festivals en evenementen. Wil je meedoen? Stuur een mail naar info@basecampfestival.nl

 

Tot slot: waarom moeten mensen naar Basecamp Festival komen?

Sylvester; Niet in de laatste plaats om de gehele sfeer van het festival en de muzikale pareltjes die er geprogrammeerd staan. Je weet echt niet wat je ziet op onze locatie. Het duinmeer waar we omheen staan is zo verschrikkelijk mooi. Maar vooral ook omdat we een inspirerend Academy programma hebben in de ochtend en aan het begin van de middag. Met sprekers, panels en interactieve sessies over de snel groeiende regeneratieve cultuur. Het wordt een inhoudelijk super sterk programma waar je kunt horen en leren over Rewilding, Permacultuur, Regeneratieve voedsel systemen, de inclusieve samenleving, 7 generatie denken, Solarpunk, de energietransitie en veel meer praktisch futurisme. Komt tot zien, horen en proeven, haha. Zie ik je met Pinksteren?

 

Mede-eigenaar Green Events en Head of Program ADE Green

lyke@greenevents.nl