TOP

Webinar wegwerp plastic op evenementen: regelgeving & praktijkcases

Webinar

Wegwerp plastic op evenementen: regelgeving & praktijkcases 

11 november 11.00 -12.45 – Deelname is gratis!

 

Schrijf je hier in

 

Met het toenemen van de wereldwijde plasticproductie en -vervuiling wordt de aanpak van wegwerp plastic steeds urgenter. Op zowel Europees als landelijk niveau zijn er daarom al wetten ingevoerd én is er nieuwe wetgeving in ontwikkeling. Daarnaast verwachten bezoekers steeds vaker een schoon en duurzaam evenement. Want wie wil er nog tot aan de enkels in een zee van plastic staan?

Wat betekent dat voor evenementen? Hoe kunnen organisatoren bijdragen aan verantwoord gebruik
van plastic? Hoe
implementeer je een circulair bekersysteem? Welke voedselverpakkingen zijn duurzaam? En hoe werkt het in de praktijk? In dit zesde webinar delen we nieuwe informatie en best practices. 

Onze host Erwin Roodhart (Ondernemend Leiden) & co-host Laura van de Voort (Green Events) gaan in gesprek met Sanne Westra (Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat), Jelmer Vierstra (Natuur & Milieu), Mitchell van Dooijeweerd (DGTL), Huib Joor (Your Productions).

 

Wat komt er aan bod?

Erwin Roodhart is in Leiden actief betrokken bij de overstap naar herbruikbare bekers tijdens Leidens Ontzet. Hij gaat tijdens dit webinar samen met Plastic Promise projectmanager Laura van de Voort in gesprek met Sanne Westra (Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat) over de nieuwe regelgeving op het gebied van circulaire bekers en voedselverpakkingen die in 2023 van kracht gaat. Jelmer Vierstra (Natuur & Milieu) deelt zijn kennis op gebied van duurzame keuzes van onder andere voedselverpakkingen. En met Mitchell van Dooijeweerd (Revolution Foundation) en Huib Joor (Your Productions en Manager F&B Heineken Dutch Grand Prix) bespreken we hoe de aanpak van herbruikbare en recyclebare bekersystemen in de praktijk werkt. 

Regelgeving circulaire bekersystemen vanaf 2023 

In navolging van de SUP-regelgeving die in juli van dit jaar in effect is getreden, werkt het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat aan een aanvullende regeling om het gebruik van wegwerp plastic te verminderen. Deze gaat vanaf 2023 van kracht en geldt voor alle sectoren in Nederland. Een circulair systeem (hergebruik of hoogwaardige recycling) voor zowel drinkbekers als voedselverpakkingen is onderdeel van deze regeling. Maar wat houdt het precies in voor openbare en gesloten evenementen? Sanne Westra vertelt erover.

 

 

Duurzame drinkbekers & voedselverpakkingen

Hoe maak je duurzame keuzes in de praktijk? Welke rol speelt hergebruik in de toekomst? Welke materialen zijn hoogwaardig recyclebaar? En welke duurzame alternatieven voor plastic zijn er? Jelmer Vierstra weet als programmaleider circulaire economie bij Natuur & Milieu alles van plastic en de impact daarvan op het milieu. Hij vertelt je meer over de urgentie en mogelijkheden van verantwoord plasticgebruik.

 

 

Best practice: DGTL festival

Als wereldwijde koploper op het gebied van duurzame evenementen werkt Mitchell van Dooijeweerd namens de Revolution Foundation aan een circulair grondstoffenplan voor onder andere DGTL festival. In 2016 stapte het festival als een van de eerste grote Nederlandse muziekfestivals volledig over op herbruikbare bekers. Hoe zij dit in de praktijk uitvoeren en welke maatregelen er nog meer genomen worden om eenmalig gebruik van bijvoorbeeld signage, decoratie en verpakkingsmaterialen tegen te gaan hoor je van Mitchell.

 

 

Best practice: Dutch Grand Prix 

Naast de overwinning van Max Verstappen werd er in het eerste weekend van september nog een topprestatie geleverd. Maar liefst 93%
van de gebruikte drinkbekers op de Dutch Grand Prix werd ingezameld en hoogwaardige gerecycled. Huib Joor ontwikkelde hiervoor samen met Heineken een
Single Use Recycle System. Hij deelt alle ins & outs van dit systeem en de belangrijkste succesfactoren voor een hoog recyclingpercentage.

 

 

Inschrijving geeft gratis toegang tot

  • Live bijwonen van het webinars
  • Mogelijkheid om vragen te stellen tijdens het webinar
  • Q&A met mogelijkheid tot vragen stellen aan de sprekers na afloop van het hoofdprogramma
  • Samenvattend artikel van het webinar in je mailbox
  • Mogelijkheid om het hoofdprogramma terug te kijken (tot 11 mei 2022)

We nodigen je uit om deel te nemen, schrijf je hier in

 

Waarom nu?

Ondanks de moeilijke situatie waar vele zelfstandigen en ondernemers binnen de evenementenbranche zich al ruim anderhalf jaar in bevinden staat de duurzame ontwikkeling niet stil. Met hopelijk een mooi evenementenjaar in het verschiet is juist nú een goed moment om je duurzame plannen te heroverwegen en bij te schaven waar nodig.

 

Voor wie is het webinar over de aanpak van wegwerp plastic?

Deze webinar is geschikt voor beleidsmakers, eventmanagers, (horeca-)ondernemers en professionals die meer willen weten over het verminderen van single use plastics en de mogelijkheden van het gebruik van herbruikbare- en recyclebare bekers en voedselverpakkingen op evenementen.

 

Meer informatie over de aanpak van wegwerp plastic

Meer weten over de aanpak van wegwerp plastic op evenementen? In 2020 organiseerde Green Events in samenwerking met onder andere Gemeente Leiden een vierdelige webinar-serie: alles over een afvalvrij bekersysteem voor evenementen. Begin dit jaar organiseerden we een vervolg, lees hier de recap van dit webinar. Bekijk voor meer informatie en praktijkcases de toolkit op de website van Plastic Promise.

Dit webinar is op initiatief van Green Events en in samenwerking met Plastic Promise, Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, Gemeente Amsterdam, Gemeente Rotterdam, Gemeente Utrecht, Nederlandse Brouwers, FWS en De Groene Afslag tot stand gekomen.

Mede-oprichter en eigenaar van Green Events en projectmanager Plastic Promise

laura@greenevents.nl