Sociale duurzaamheid

De sociale kracht van evenementen

Om te zorgen voor een duurzaam bestaan van evenementen is het van belang alle 3 de p’s in acht te nemen. Met andere woorden: werken aan een financieel gezonde organisatie en in de organisatie en uitvoering van evenementen rekening houden met het reduceren van de impact op het milieu. Maar welke rol speelt de sociale pijler hierin?

Voordelen sociaal duurzaam organiseren:

  • Een sterkere (interne) organisatie
  • Organisatorische groei
  • Een sterkere binding met stakeholders
  • Verbetering van reputatie organisatie / evenement
  • Aantrekkelijker worden voor (nieuwe) betrokkenen

Sociale duurzaamheid in relatie tot evenementen kan tweeledig worden benaderd: intern en extern. Als we praten over intern (organisatieniveau) gaat het over de missie, visie, normen en waarden waarop alle beslissingen worden gebaseerd. Maar ook organiseren met respect voor alle interne betrokkenen van de organisatie zoals vaste medewerkers, freelancers en stagiaires. Gaat het over extern, kan dit uiteen worden gezet op 4 niveaus:

Betrokkenen

Zorg voor alle externe betrokkenen van de organisatie. Denk aan: inzet van vrijwilligers/mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, keuze voor leveranciers met zo min mogelijk impact op de omgeving. 

Bezoekers

Zorg voor alle bezoekers van het festivalterrein. Denk aan: toegankelijkheid voor iedereen, drugsvoorlichting, gehoorbeschadiging campagne.

Gemeenschap

Het gebruiken van de sociale kracht van het bijeenkomen van festivalbezoekers om de (lokale) gemeenschap te versterken. Denk aan: het gebruiken van lokale gewassen voor de festivalcatering, rondleiding voor omwonenden. 

Maatschappij

Het gebruiken van de sociale kracht van het bijeenkomen van festivalbezoekers om de maatschappij te versterken. Denk aan: een vrijwilligersdag in de omgeving van het festival, festivals gebruiken als proeftuin voor innovatie.

Aan de slag!

Wil je aan de slag met het verduurzamen van jouw evenement en ben je op zoek naar aanvullende informatie zoals case studies, onderzoeksrapporten en handleidingen?

Deze informatie is gratis beschikbaar, het enige wat je hoeft te doen om toegang te krijgen is je naam, bedrijfsnaam en e-mailadres achter te laten. Na invullen van dit formulier ontvang je van ons een wachtwoord om in te loggen. Beschik je al over een wachtwoord? Klik dan hier direct door naar de kennisbank!