Afval

Een manier om afval aan te pakken is door het 3R-principe: Reduce, Reuse, Recycle.

Reduce (reduceren)
Reduceren heeft alles te maken met het voorkomen van afval, zoals de keuze om geen samples uit te delen. Zo werken steeds meer evenementen bewust met een applicatie in plaats van een papieren timetable en worden rietjes regelmatig verbannen op een festivalterrein.

Reuse (hergebruiken)
Hergebruik op evenementen kan worden toegepast door bij de inkoop van bijvoorbeeld decormaterialen rekening te houden met de geschiktheid voor meermaals gebruik. Daarnaast kan worden gekozen voor een hardcup systeem, waarbij bezoekers een beker kopen en deze gedurende het festival hergebruiken.

Recycle
Om afval te kunnen recyclen is het van belang om zogeheten mono-stromen te creëren. Op die manier wordt het scheidingsproces vereenvoudigd.

Circulair design
Wil je echt verschil maken dan is het belangrijk om je ontwerpproces opnieuw onder de loep te nemen. Wanneer je gaat ontwerpen vanuit de visie dat (rest)materialen geen afvalstoffen maar grondstoffen zijn, werk je mee aan een circulaire economie.

Aan de slag!

Wil je aan de slag met het verduurzamen van jouw evenement en ben je op zoek naar aanvullende informatie zoals case studies, onderzoeksrapporten en handleidingen?

Deze informatie is gratis beschikbaar, het enige wat je hoeft te doen om toegang te krijgen is je naam, bedrijfsnaam en e-mailadres achter te laten. Na invullen van dit formulier ontvang je van ons een wachtwoord om in te loggen. Beschik je al over een wachtwoord? Klik dan hier direct door naar de kennisbank!

 

Afwerking is een coöperatie van jonge houtbewerkers en ondernemers, gevestigd aan de Cruquiusweg 102 te Amsterdam. De coöperatie is opgericht met als doel om werkloze jongeren een vak en ambacht te leren waar ze trots op kunnen zijn.

Website

Ballot Bin is een asbak die verschillende stellingen en antwoorden weergeeft waar op gestemd kan worden. Rokers kunnen dit doen door bij één van de twee antwoorden hun sigaret weg te gooien. Op deze manier vermindert de asbak sigaretten-afval.

Website

Bio Futura ontwikkelt, importeert en verkoopt biobased & composteerbare verpakkingen en disposables. De missie van het bedrijf is het vervangen van olie gebaseerde plastics en het stimuleren van hergebruik in gesloten kringlopen.

Website

Dutch Cups produceert en levert onbreekbare en herbruikbare kunststof drinkglazen, duurzame schenkkannen en dienbladen. Dutch Cups creëert hiermee een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief voor kartonnen en plastic wegwerpbekers voor evenementen.

Website

Biopla houdt zich bezig met biobased en biodegradable producten voor diverse sectoren. Zowel herbruikbare als wegwerp producten gemaakt van hernieuwbare ecologische materialen op basis van suikerriet en maïs.

Website

E-waste Arcades maakt afval scheiden leuk met toffe games! Deze spelcomputerkasten worden op maat gemaakt voor de afvalstromen die jij wilt scheiden op jouw event.

Website

Stub is een duurzaam middel om te voorkomen dat peuken en kauwgom in de natuur verdwijnen. Inzet van deze mobiele asbak zorgt voor het behoud van schone stranden, natuurgebieden, straten en een bewustwording onder de gebruikers. 

Website

Opvallers is specialist op het gebied van offline communicatie. Zij creëren rumour omtrent duurzaamheid, afvalscheiding en schoon om gedragsbeïnvloeding en bewustwording bij doelgroepen te realiseren.

Website

Invista is de specialist en leverancier van mobiele applicaties, online ticketing en cashless bestel- en betaaloplossingen. Daarnaast creëert de organisatie een online crowd-management platform voor de evenementen- en voor de hospitality branche. Dé expert op het gebied van smartphone applicaties.

Website

FestiTent is de marktleider in het verhuur van kant-en-klare kampeertenten op festivalcampings. Een gemakkelijke én betaalbare slaapplaats is daarbij altijd het uitgangspunt. FestiTent levert tegelijkertijd economisch voordeel op, omdat de tenten geen wegwerpproducten zijn.

Website

Moonen Packaging hanteert als ketenregisseur een duurzaam verpakkingsbeleid. Samen met klantrelaties denkt het bedrijf mee in ontwerp, beheer en distributie van food- en non-food verpakkingen, verpakkingsmaterialen, hygiëneproducten en disposables.

Website