Het onderzoek “Samen Duurzaam” is uitgevoerd in opdracht van Green Events. In het onderzoek wordt antwoord gegeven op wat een eventcateraar kan bijdragen aan een duurzaam event en hoe dit mogelijk gecertificeerd kan worden. Hiervoor zijn verschillende experts op het gebied van duurzaamheid en eventcatering geïnterviewd. De hoofdvraag van het onderzoek luidt als volgt:

“Wat zijn de mogelijkheden voor evenementenorganisatoren om duurzame catering op evenementen te certificeren?”

Uit het onderzoek is gebleken dat certificeren op dit moment moeilijk is voor eventcateraars. Dit omdat elk bedrijf anders is en dus op een andere manier gemeten moet worden. Er zijn keurmerken die het meten door een aantal doelen per jaar te stellen en te focussen om deze doelen te verduurzamen. Daarnaast zou een bedrijf een footprint meeting kunnen laten doen, dit gebeurd vaak door onderzoeksinstituten. Hiervoor is het van belang dat de leveranciers van het bedrijf meewerken, omdat het belangrijk is waar de producten vandaan komen om de footprint te kunnen meten.

In het implementatieplan is een lijst opgesteld met voorbeelden wat een cateraar kan toepassen om te beginnen met een duurzame bedrijfsvoering. Het is belangrijk om als bedrijf ergens te beginnen. Het hoeft niet veel geld te kosten, er zijn veel mogelijkheden wat snel aangepast kan worden binnen een bedrijf. Duurzaamheid staat nooit stil. Er komen steeds meer nieuwe ontwikkelingen voor een betere wereld. Het is belangrijk dat we met z’n allen iets gaan doen voor een betere wereld, voordat het te laat is.

Benieuwd naar het hele rapport? Je kunt het onderzoek hier downloaden.